Здраве и красота

10 знака, че не се грижите добре за себе си

Не спите достатъчно

23.03.2022г. / 16 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приемаме себе си, тялото си, здравето си за даденост. Стараейки се да угодим на всички край нас, да сме най-добри във всичко, което правим, забравяме за себе си. Човешкото тяло обаче е така създадено, че то винаги ни напомня, ако не се грижим добре за него.

Вижте 10 знака, че вие не се грижите достатъчно добре за себе си и това трябва да се промени.

1. Често страдате от настинки или по-сериозни вирусни инфекции. Това подсказва за спад на имунитета. Отслабената имунна система може да бъде резултат от хроничен стрес, неправилно хранене, липса на физическа активност, дефицит на витамини и минерали.

2. Трудно се концентрирате, често забравяте. Проблемите с паметта не се дължат само и винаги на напредването на възрастта. Възможна причина за това са и хормонален дисбаланс, дисфункция на щитовидната жлеза, проблеми с чревния микробиом и други.

20 лесни стъпки за здрава психика

3. Не спите достатъчно и сънят ви не е пълноценен. Това е още един знак, че не полагате достатъчно грижи за себе си. Недоспиването може да се дължи на късно заспиване, защото гледате филми до късно, работите, имате натрупани негативни емоции.

4. Лесно ставате раздразнителни. Ако сте усетили, че напоследък все по-често се ядосвате за дреболии, то вашата раздразнителност подсказва, че психическото ви здраве се нуждае от внимание. Нервността може да се дължи на твърде много стрес, лоша диета, хормонални проблеми.

5 неща, които показват, че не уважавате себе си

5. Не пиете достатъчно вода. Организмът подсказва за дехидратацията чрез редица неразположения като запек, главоболие, усещане за фалшив глад, влошаване състоянието на кожата, инфекции на пикочните пътища и други.

6. Твърде критични сте към себе си. Самокритиката също като критиката може да бъде градивна и в здравословни граници или обратното. Когато сте жестоки към себе си, постоянно си казвате как нищо не можете, как нищо не ви се получава, колко непривлекателни сте и т. н. не само се демотивирате, но вредите на физическото и емоционално здраве.

7. Постоянно сте уморени. Честите признаци на умора и летаргия са основен признак на някакъв проблем. Може да се дължи на консумация на вредни храни, висока кръвна захар или пък прием на малко калории, проблеми с щитовидната жлеза, недоспиване и други.

Свързани статии

8. Менюто ви е изградено предимно от нездравословни храни като захарни и тестени изделия, бял хляб, колбаси, пакетирани лакомства, повече солени храни, алкохол и газирани напитки.

9. Емоционално хранене. То подсказва за проблем, обикновено на емоционална основа. Преяждането, храненето нощно време, са знак, че не се грижите добре за духа и тялото си.

10. Отслабване и напълняване без спорт и диета. Вероятно стресът ви е в повече или имате неразкрит здравословен проблем.

Снимка: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
..... ( преди 2 години )
da. poznata tema i priznavam 4e i az ne se grija dobre za sebe si....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар