Здраве и красота

3 начина да използвате кокосово масло за бляскава и здрава коса

За ползите от прилагането на кокосово масло върху косата

27.03.2022г. / 20 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кокосовото масло е дар от природата. То има невероятни свойства, които го правят толкова полезно. Богато е на мастни киселини, които са полезни за здравето, но и за красотата. Кокосовото масло е чудесно за подобряване на състоянието на косата. Редовното му прилагане под различни форми помага на косата да хидратира, омекоти, а изтощените краища да спрат да се заплитат и цъфтят. Кокосовото масло може да помогне за укротяване на непокорната коса, да подейства като балсам или стилизант, дори да изглади неравностите по косъма, причинени от увреждания, топлинно нагряване, дехидратация.

Какви са ползите за косата от кокосовото масло?

20 причини да ползвате кокосово масло по-често

Укрепва косъма и намалява накъсването

Тъй като е богат източник на мастни киселини и протеини, кокосовото масло може да помогне за укрепване на косъма и възстановяване на уврежданията. Прилагането му намалява начупването и накъсването на косата, като ѝ придава гладък вид.

Овлажнява косата

Кокосовото масло има свойството да прониква в дълбочина и да хидратира косата. То доставя ценни мазнини и протеини, които едновременно овлажняват и подхранват косъма.

Антибактериално и антигъбично действие

Кокосовото масло е естествено противогъбично средство, като това е полезно за скалпа. По кожата на главата се създават условия за растеж на различни микроорганизми и гъбички, които причиняват лющене, сърбеж, пърхот. Действието на кокосовото масло успокоява тези симптоми, тъй като блокира растежа на тези патогени.

5 начина да ползваме кокосово масло против бръчки и увисване на кожата

Суперхрана за косата, която я укрепва

Кокосовото масло предлага много ползи за косата, когато се прилага локално, но и когато се консумира. Здравето на косата зависи до голяма степен от начина на хранене. Ако доставяте разнообразни хранителни вещества чрез диетата си, косата ви ще подобри състоянието си.

Добра защита от слънчевите лъчи

Кокосовото масло има свойството да предпазва от вредното влияние на UV-лъчите, което е полезно за косата, тъй като тя също като кожата страда от тяхното увреждане. Кокосовото масло предпазва и скалпа от проникването на слънчевите лъчи.

4 рецепти с кокосово масло

Как да използвате кокосово масло за бляскава и здрава коса?

Като балсам

Кокосовото масло може да се използва като балсам, който внася допълнителна влага в косъма и кожата на главата. То подхранва и съживява сухата, начупена и изтощена коса от корена до върха.

Вземете малко кокосово масло, колкото грахово зърно, втрийте го между дланите си, за да се размекне и започнете да масажирате косата. Ако се наложи добавете още малко количество. Разтривайте кичурите коса между дланите си, така че маслото да проникне по цялата им дължина. Оставете да подейства няколко минути и изплакнете без отмиване. Можете да оставите да действа и един час или за през нощта в зависимост от степента на увреждане на косата. На сутринта измийте.

Свързани статии

Като стилизант срещу фриз ефект

Сухите краища на косата създават онзи неприятен фриз ефект, който кара косата да изглежда бухнала, непокорна и без гладък вид. В такива случаи, за да укротите косата си, е добре да втривате кокосовото масло само в краищата. По същия начин вземете малко количество масло, втрийте го между дланите си, за да се омекоти и след това масажирайте краищата на косата за по-лесно оформяне. Не отмивайте.

3 домашни рецепти за дълбоко хидратиращо масло за тяло

Като подхранваща терапия преди измиване

Кокосовото масло може да се използва както след измиване, така и преди това. Терапията е много важна за изтощената, суха и склонна към накъсване и заплитане коса. Използването на дълбоко хидратиращи и овлажняващи средства, каквото е кокосовото масло, може да допринесе за съживяването ѝ и връщането на блясъка.

Нанесете обилно количество разтопено кокосово масло върху косата. Масажирайте, така че да достигне до всяко кътче на косата и скалпа. Увийте с кърпа и оставете да действа за цялата нощ. На сутринта измийте.

Коментирай