Здраве и красота

Какво ще се случи, ако ядете по един плод преди лягане?

Кои храни са подходящи преди сън

03.04.2022г. / 20 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нощните похапвания и любимите лакомства преди лягане, когато е минало доста време от вечерята и усещате лек глад, са прекрасен начин да заспите с усмивка. Ясно е, че похапването на чипс или шоколадови бонбони не е добра опция, особено ако се опитвате да се въздържате от захари и да следите приема си на въглехидрати. Но какво тогава да похапнете, така че да ви остави усещане за приятна сладост?

Какво ще кажете за един плод преди лягане?

Вероятно сте чували за теориите, че плодовете трябва да се ядат сутрин или до обяд, ако искате да отслабнете или да поддържате теглото си. Това съвсем не е така. Повечето хора не успяват да приемат необходимите средно 2 чаши плод на ден, така че като цяло консумацията на плодове може да се приеме за недостатъчна. Вместо да ядете рафинирана захар в различните ѝ форми преди лягане, плодовете винаги са по-добрият вариант.

Какво се случва в тялото, ако ядете захар преди сън

Според учени от института „Джонс Хопкинс“, консумацията на храни с високо съдържание на протеини и мазнини не е никак добра идея преди лягане, защото тези макроелементи изискват изключително голям ресурс и много енергия, за да бъдат обработени. Това може значително да наруши механизмите на съня.

Плодовете, от друга страна, съдържат фибри и въглехидрати, които се усвояват много по-бързо и не пречат на съня, могат дори да го подпомогнат. Плодовете са богати на минерали, витамини и антиоксиданти, които могат да подпомогнат имунната система и много други функции в тялото, според изследване, публикувано в Harvard Health Publishing и цитирано отново от healthdigest.com.

Какво да хапнете преди лягане, за да отслабнете?

Антиоксидантите в плодовете имат свойството да поддържат имунната система в добро състояние, като неутрализират свободните радикали и потискат възпалението в тъканите. В плодовете се съдържат ценни витамини, като витамин С и Е, които са и мощни антиоксиданти, които освен всички останали функции, които притежават, имат свойството и да стимулират съня.

Кои са най-добрите плодове преди лягане?

Сред най-добрите плодове и изобщо храни преди сън са продуктите, съдържащи триптофан. Според livestrong.com, триптофанът е особено важна аминокиселина, от която се синтезира серотонин, регулиращ настроението и механизмите на съня. Най-богатите на триптофан плодове са бананите и сушените фурми.

Защо не трябва да ядете солена храна преди лягане?

Свързани статии

Друг показател, който трябва да ви ръководи в избора на плодове преди лягане, е съдържанието им на захари. Това е важно за всеки, който се опитва да контролира теглото или кръвната си захар. В такъв случай фурмите не са добър избор за вас, защото са с високо съдържание на захари.

6 неща, които не трябва да правите непосредствено преди сън

Изберете храни с по-нисък гликемичен индекс, които са също толкова богати на триптофан. Такива са ядки, овесени ядки, яйца, сирене, тиквено семе, тофу. Преработените храни са последното, което искате да хапнете преди лягане, защото са богати на мазнини и рафинирана захар.

Коментирай