Здраве и красота

Как да използвате диня в грижата за кожата

Ползите от динята за здравето и красотата

30.04.2022г. / 05 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете се грижат за нашето здраве и красота както отвътре, така и отвън. Динята е един превъзходен, сочен, сладък плод, изпълнен с ценни за организма вещества, които обаче са също толкова ефективни и в грижата за кожата. Динята хидратира организма, но и кожата. Тя е изпълнена с витамини, минерали и антиоксиданти, които имат фантастичен ефект върху кожата. Благодарение на тях динята може да помогне да си осигурите по-ярък, гладък и плътен тен на кожата.

10 храни, които забавят стареенето на кожата

Какви са ползите от динята за кожата?

Тъй като динята е изключително богата на антиоксидантите витамин С, Е и А, тя се бори с възпаленията, стимулира синтеза и усвояването на колагена, забавя стареенето. Изключително богата е на вода, което хидратира кожата отвътре и отвън, според mindbodygreen.com.

Намалява стареенето

Доброто състояние на кожата зависи от това как се храним и с какво я третираме, предпазваме ли я достатъчно от слънцето и грижим ли се да е подхранена с нужните антиоксиданти и антистареещи съставки. Динята предлага всичко това в комбинация с щателна хидратация. Тази компилация от здравословни вещества в нея спомага за забавяне на появата на бръчки.

Хидратация

Динята е много богата на вода. Но това не е всичко. В нея се съдържат витамин Е и витамин С, които имат допълнителни овлажняващи свойства. Те спомагат за намаляването на загубата на влага от кожата и същевременно стимулират колагена.

Най-добрите ядки за кожата

Намалява увреждането от свободните радикали

Антиоксидантите в динята (витамините С, Е и А) се борят с влиянието на свободните радикали, които ускоряват стареенето на клетките и предизвикват възпаления. Консумацията и локалното прилагане на диня върху кожата допринася и за предпазването от вредните слънчеви лъчи. Витамин Е действа като защитен елемент срещу UV-лъчите.

Успокоява кожата

Кората на динята съдържа противовъзпалителни вещества, които могат да са полезни в облекчаването на възпаления, подуване, зачервяване, раздразнения по кожата. Ефективна е дори за облекчаване на слънчево изгаряне.

Как да използвате диня в грижата за кожата?

За похапване

Най-добрата грижа за кожата започва отвътре. Ето защо диетата ви трябва да е възможно най-здравословна и разнообразна, за да може да си доставите всички нужни на кожата хранителни вещества. Като си похапвате диня по-често, ще набавите на кожата си допълнителни количества вода, витамини, минерали, антиоксиданти.

Плодове, които забавят стареенето на кожата

Като тоник

Динята има свойството да тонизира кожата, да озарява тена ѝ и да съживява текстурата ѝ. Ако я прилагате външно под формата на тоник, ще намалите акнето, петната от пигментация, ще почистите замърсените пори, като същевременно ще ги стегнете. Просто смелете прясна диня, прецедете я. Смесете я с няколко лъжици тинктура от хамамелис. Може да добавите и няколко капки етерично масло по избор. Нанасяйте тоника с памучен тампон.

Като маска

Маските за кожа с диня са прекрасен начин да подхраните кожата отвън. Смелете едно парче диня и го размажете върху кожата. Изчакайте да подейства 30 минути или докато засъхне леко. След това изплакнете с хладка вода.

5 типа храни, които са полезни за кожата

Овлажнител за тяло и лице

Смляната диня може да се превърне в чудесна добавка към любимите ви лосиони за тяло. Тя има хидратиращи свойства, които ще обогатят приема на течности и ще спомогнат за задържането на влагата. Можете да я нанасяте върху тялото след взимане на душ и да я оставяте да подейства няколко минути. Накрая само изплакнете без допълнително измиване.

Коментирай
Здраве и красота