Здраве и красота

Как да подобрите състоянието на косата с помощта на шампоана

За кои съставки в шампоана да следите

29.03.2022г. / 17 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на косата е строго индивидуално. За съжаление не съществуват универсални съвети за това как да се грижите за нея. Ако попитате няколко приятелки как, с какво и колко често мият косата си, всяка от тях вероятно ще ви отговори по различен начин. Всичко зависи от типа коса, но и от типа и състоянието на скалпа ви. Затова, ако имате проблеми с косата, вгледайте се по-дълбоко в състоянието на скалпа ви. Той може да е причината за влошеното състояние на вашата коса.

Ако имате суха коса, сърбящ скалп, лющене, вероятно ще се ориентирате към по-рядко миене на косата. Ако имате мазна коса, честото измиване е едно от решенията, които сигурно ще предприемете. Но и в двата случая това са избори и решения с краткосрочни резултати, които вероятно няма да спомогнат за подобряване на състоянието на косата.

3 рецепти за шампоан с кафе против косопад

И тъй като без шампоан измиването на практика е невъзможно в същинския смисъл на това понятие, можете да се обърнете към шампоана за помощ. Той може както да навреди на косата, така и да ѝ помогне. Правилният избор на шампоан и правилните техники за нанасянето му върху скалпа могат да бъдат от полза в борбата за възвръщането на блясъка и жизнеността на косата.

Преди всичко е важно да обърнете внимание на скалпа си. Ако сте забелязали проблем с косата, той може да идва от скалпа или вътрешното състояние на организма ви. Здравето на косата започва със здравия скалп.

За да стимулирате кръвообращението в скалпа и за да създадете условия той да се подхрани по-добре, масажирайте по няколко минути с пръсти всеки път, когато нанасяте шампоана си. Масажите са изключително важни за подобряване на кръвоснабдяването. Така до скалпа достигат повече кислород и хранителни вещества, според mindbodygreen.com.

Най-голямата грешка, която правите с шампоаните против пърхот

Следете за признаци на раздразнен скалп. Ако забележите, че скалпът ви е сух, раздразнен, лющи се, имате пърхот или страдате от сърбеж, прочетете внимателно съставките в шампоана си. За предпочитане е да изберете такъв, който не съдържа сулфати, според Съни Брук, стилист и фризьор, цитиран от goodhousekeeping.com. Честата употреба на шампоани със сулфати може да причини сериозни раздразнения на скалпа, които да се отразят на косата впоследствие.

Свързани статии

След като сте подбрали добре продуктите си за измиване, масажирайте щателно при всяко измиване. Ако косата ви е суха, измиването трябва да става по-рядко, за да не дразните допълнително скалпа. Ако косата е мазна, измивайте по-често с шампоан без сулфати, като масажирате по няколко минути. Не забравяйте да нанасяте подхранващ и хидратиращ балсам, който да изплаквате с хладка вода, никога гореща.

Домашен шампоан за боядисана коса, бърз растеж и против пърхот

Друг важен фактор, който не трябва да забравяте, е балансираната диета. Храненето с разнообразна и здравословна храна е един от важните ключове към красивата и здрава коса. Доставяйте на косата си здравословни протеини. Тя се нуждае от тях, за да процъфтява. Минералите, антиоксидантите и витамините също са от огромно значение. Набавяйте си ги от плодовете и зеленчуците.

Коментирай