Здраве и красота

Защо е важно какво точно ядете след тренировка?

Награждаването с всякакви лакомства е най-лошата стратегия

06.04.2022г. / 16 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която ядете след тренировка, има много голямо значение за мускулите, възстановяването, за правилното протичане на процесите в клетките. Ако си мислите, че можете да се наградите с любимия си бургер или със сладка гофрета, полята с шоколад, само защото сте прекарали 2 часа във фитнеса, грешите. Това са едни от най-големите грешки, които можете да допуснете с храненето след тренировка.

Защо мускулите ви треперят при интензивна тренировка?

Храната след приключване на физическото натоварване има за цел да възстанови уврежданията в мускулите и изчерпаните запаси от енергия в тях. Така че, има голямо значение какво консумирате след тренировка. Според livestrong.com, мускулите се нуждаят от попълване на изгубените запаси от гликоген, както и от протеини, с помощта на които наранените мускулни влакна да се възстановят.

Когато тренирате, мускулите използват целия си натрупан запас от гликоген, който осигурява енергия, според healthline.com. След като приключите с тренировката, особено ако е високоинтензивна, тези запаси са изцяло изчерпани. Тоест, вие се нуждаете от бърз начин да ги възстановите. Въглехидратите имат именно такъв ефект, но не рафинираните и определено не захарите.

Сред най-подходящите въглехидрати за след тренировка са овесените ядки, сладки картофи, плодове, киноа, бобови. В тях се съдържат сложни въглехидрати, които осигуряват нужните запаси от гликоген в мускулите.

Хигиенни грешки, които вероятно правите след тренировка

Интензивните тренировки, особено тези с тежести, предизвикват нараняване и увреждане в мускулите. Те се нуждаят от протеини, за да „поправят“ тези увреждания и да стимулират мускулния растеж. Така тренировката ще е изпълнила целта си. Затова е важно да изберете правилната храна след тренировка.

Освен качествени въглехидрати, храната след тренировка трябва да съдържа и ценни протеини. Те ще помогнат на мускулите да се възстановят и да се изградят. Най-добрите протеини след тренировка са яйцата, протеинът на прах, киселото мляко, сьомгата, чистото пилешко филе.

Какво да ядете преди и след тренировка за по-добър ефект?

Препоръчително е храната да се приема около 30 минути след тренировка, но не повече от 1 час. Това е времето, в което тялото е „гладно“ за качествени хранителни вещества, с помощта на които да възстанови енергията и мускулните си влакна, според Livestrong.com. Ако обичате да пиете протеинов шейк след тренировка, можете да го съчетаете с малко плод и малко кисело мляко.

Коментирай