Здраве и красота

11 аюрведа съвети за добро здраве

Изключете бялата захар от менюто си

13.04.2022г. / 10 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъдем в добра физическа форма е важно как се грижим за духа и тялото си. Да обичаме и да се грижим за себе си не е трудно. Чували ли сте за аюрведа? Индийската наука и практика за добро здраве и дълголетие. Всеки може да следва правилата на аюрведа. Споделяме 11 лесни стъпки за повече здраве.

1. Обърнете внимание на храненето – Менюто ни играе изключително важна роля за цялостното ни здраве. Нездравословното хранене може да доведе до редица заболявания и здравословни състояния. Един от най-простите и ефективни съвети за аюрведичното здравословно хранене е да добавите към всекидневното си меню повече зеленчуци и плодове.

2. Приготвяйте сами храната си – По възможност избягвайте да се храните навън или да си поръчвате храна за вкъщи. Научете се да изграждате по-дълбока връзка с храната, която консумирате и не забравяйте, че домашно приготвените ястия са по-хранителни и здравословни.

Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете преработени храни?

3. Спрете или намалете до минимум консумацията на пакетирани и преработени храни.

4. Изключете от менюто си преработена бяла захар или изкуствени подсладители – Захарта е един от най-големите вредители на доброто здраве. Може да я замените с качествен мед, кокосова захар, сироп от агаве.

5. Пийте много вода – Аюрведа препоръчва да консумираме поне по два литра вода всеки ден.

4 типа зеленчуци – какви са ползите от всеки от тях?

6. Аюрведа препоръчва, когато се чувстваме уморени, летаргични или нямаме енергия, да намалим консумацията на мазна, тежка и студена храна, студени напитки.

7. Бъдете активни – Това е един от най-важните аюрведични съвети за добро здраве. Може да спортувате в зала, на открито, да правите разходки из природата.

8. Ползвайте полезни подправки – Някои подправки подпомагат храносмилането и спомагат за намаляване на възпалението в тялото. В аюрведа едни от най-често използваните подправки са кимион, кориандър, джинджифил и куркума.

10 здравословни причини да се усмихвате всеки ден

Свързани статии

9. Когато консумирате прясно мляко, то би се усвоило по-добре, ако е топло, а не студено. Освен това се смята, че топлото мляко помага за балансиране на всички доши (енергийте, които ни изграждат като индивиди; повече за тях може да прочетете тук) и осигурява сила на тялото.

10. Добавете гхи към менюто си – В аюрведа това пречистено масло се смята за суперхрана. Хубавото е, че можем да го намерим в супермаркетите, биомагазините. Повече за ползите за здравето от консумацията на гхи може да прочетете тук.

11. След хранене отделете 5-10 минути за почивка. Ако е възможно, почивайте на лявата си страна и след това направете кратка разходка. Смята се, че това подобрява храносмилането и балансира кръвната захар.

 

 

Коментирай