Здраве и красота

Малки неща, които според учените удължават живота ни

Направете личното ви щастие приоритет

21.04.2022г. / 15 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На какво според вас се дължи дълголетието? Дали е само на добри гени, здравословно хранене и консумация на зелен чай? Забавният сайт Bright Side споделя няколко любопитни резултати от изследвания, според които има малки стъпки, с които можем да удължим продължителността на живота си.

Без излишни коремни мазнини

Според западни изследвания, жените, които са в стадий на менопауза и имат прекомерни мазнини в областта на корема, могат да живеят по-малко. Учените смятат, че дори теглото да е в рамките на нормалното, ако жената има повече натрупвания в областта на талията, това крие известен риск за здравето. Според наблюдения на специалистите, жените с централно затлъстяване са по-склонни да развият диабет, сърдечносъдови заболявания и други.

Храни, с които ще живеем до 100

Направете личното ви щастие приоритет

Може би няма човек, за когото да не е важно да се чувства щастлив, но според западни изследвания, личното ни щастие има реален ефект и върху нашето дълголетие. Удовлетвореността от живота, липсата на отрицателни емоции, оптимизмът и положителните емоции са това, към което наистина трябва да се придържаме, смятат учени, ако искаме да живеем по-дълго.

Смейте се по-често

Когато сме весели и се смеем, това не само променя качеството ни на живот, но може да добави и количество години. Според проучване, чувството за хумор намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и различни инфекции. Всъщност това е ресурсът за защита на здравето на мозъка, смятат специалисти.

Какво се променя, ако спортувате по 30 минути всеки ден

Бъдете по-организирани

По-подредените личности са склонни да водят по-дълъг живот. Тази черта на характера ни говори и за когнитивното ни функциониране. Ето защо е важно да се замислим върху това да бъдем по-самодисциплинирани, организирани, ефективни и целенасочени, ако искаме да сме дълголетни.

Осигурявайте си достатъчно витамин D

Оказва се, че много заболявания, които са свързани с възрастта, всъщност могат да бъдат причинени от дефицит на витамин D. Според учени, слънчевият витамин намалява риска не само от депресия и покачване на килограмите, но може да забави процесите на стареене.
Ето защо е важно да следим нивата си на витамин D и да го поддържаме в норма.

Най-честите дефицити на витамини и минерали

Свързани статии

Правете разходки всеки ден

Проучване показва, че всеки допълнителни 30 минути неактивен живот са свързани с 32% по-висок риск от развитие на сериозно заболяване. Ето защо, всяка стъпка е от значение, когато става въпрос за намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Учени смятат, че извървяването на 2100 до 4500 крачки дневно, може да намали риска от сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или инсулт.

Камъни за баланс на сърдечната чакра

Водете активен социален живот

Хората, които водят активен социален живот, могат да живеят по-дълъг и по-здравословен живот, показват изследванията. Това се обяснява с факта, че изолираните хора са изложени на по-висок риск от слаба имунна система, сърдечни заболявания, поради по-голям стрес от самотата, в която са се поставили.

Коментирай