Здраве и красота

Здравословни и вредни начини да приготвяте яйца

Как е най-добре да ги консумирате

29.04.2022г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Яйцата са една от най-здравословните храни. Въпреки противоречивата си слава, свързана с потенциалното повишение на холестерола вследствие на консумацията им, яйцата са един от най-здравословните избори, които можете да направите на закуска, а и не само.

Яйцата са страхотни и защото могат да се приготвят и консумират по много различни начини. Те са неизменна част от множество рецепти. Въпреки безспорните качества на яйцата и богатия им хранителен състав, около тях винаги се водят спорове за това дали са здравословни или не.

Храни, с които да заместите яйцата в различни рецепти (галерия)

Истината е, че от голямо значение е преди всичко как са приготвени и какво количество от тях се консумира на ден. Някои техники за приготвяне на яйца са полезни и здравословни, но други съвсем не.

Кои са полезните начини да консумирате яйца и кои не са здравословен избор?

Здравословно: варени яйца

Няма нищо по-здравословно от твърдо сварени яйца на закуска. Варените яйца са засищащи, пълни с хранителни вещества, минерали, аминокиселини, витамини, според healthline.com. Те са нещо, което можете да консумирате без угризения и страх, а дори могат да ви помогнат в контрола на теглото, защото стабилизират кръвната захар. Те са заредени с пълноценни протеини, които балансират усвояването на глюкозата и удължават усещането за ситост.

Нездравословно: пържени яйца

Пържените яйца са нездравословен избор, както повечето пържени храни. В тях се намират наситени мазнини, идващи от мазнината за пържене. Още по-нездравословни са, ако са изпържени в дълбока мазнина. Пържени яйца могат да се приготвят и без мазнина, тоест ще приличат на пържени, но реално няма да са такива. Достатъчно е да използвате тиган с незалепващо покритие.

Защо да ядем варени яйца всеки ден?

Здравословно: поширани яйца

Поширането е полезен вариант за приготвяне на любимите ви яйца. Звучи трудно и помпозно, но всъщност не е така. Това е здравословен начин да консумирате яйцата си на закуска или да ги добавите в този вид към салати и други ястия. На практика пошираните яйца са варени, което ги прави много полезни.

Нездравословно: бъркани яйца

Бърканите яйца са противоречив избор. Могат да се сложат и в двете графи – здравословни и нездравословни, защото всичко зависи от това дали използвате мазнина за приготвянето им, какво количество и какви добавки слагате. В бърканите яйца често се добавят големи количества сирене, бекон и други калорични и високомазнинни храни, които правят това ястие нездравословно.

Свързани статии

Здравословно: яйца на пара

Готвенето на пара е един от най-здравословните начини за приготвянето на храна, включително на яйца. Можете да използвате съд с решетка, в който да приготвите яйцата на пара или да използвате специален уред за тази цел.

Къде грешите при приготвянето на яйца?

Нездравословно: суфле

Суфлето е вкусно и със сигурност апетитно, но е нездравословно. Съмнителната полезност на яйченото суфле идва от останалите съставки в него – брашно, мляко, сирене в големи количества, масло, каквито са повечето класически рецепти за приготвянето му. Тези допълнения носят риск от повишаване на кръвната захар, добавят много калории и мазнини към общия калориен прием, повишават холестерола.

Здравословно: печени яйца

Печените яйца могат да се добавят към различни ястия със зеленчуци или месо. Това е полезен начин да ги консумирате.

Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?

Нездравословно: киш

Яйченият киш е вкусен, без никакво съмнение, но в него отново има доста нездравословни съставки – тесто, бекон, много сирене, масло, които в големи количества могат да имат недобри последици за здравето.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
kuku ( преди 1 година )
ам , ако са на омлет?!?!!!!!???!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар