Здраве и красота

Неочаквано място, на което може да се появи гъбична инфекция

Дрождите и гъбичките живеят навсякъде в тялото ни

09.05.2022г. / 06 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дрождите и гъбичките живеят в телата ни. Те могат да се появят както по кожата, така и във вътрешността на тялото по лигавиците и органите. Въпреки че гъбичките са част от микрофлората на телата ни, разрастването им може да причини инфекция, най-често кандидоза. Някои фактори могат да увеличат риска от инфекции с дрожди. Сред тях са прием на антибиотици, носене на зъбни или друг вид протези, някои здравословни проблеми като диабет или рак, според healthdigest.com.

Неочаквани факти за гъбичните инфекции

Според учени от института „Джонс Хопкинс“, гъбичните инфекции, независимо къде се намират в тялото, се характеризират със сходни симптоми, като парене, сърбеж, зачервяване, болка. Най-често гъбични инфекции могат да се появят по гениталиите, по кожата, между пръстите на краката, в устата, ушите, по ноктите, по скалпа.

Но има едно място, за което вероятно не бихте се сетили, че е податливо на гъбични инфекции. Това е пъпът.

Според Medical News Today, пъпът е място, на което се задържат повече от 60 вида бактерии. Ако забравяте да измиете пъпа си, когато сте под душа, трябва да промените този навик. В него се задържат различни мръсни частици, прахови наслагвания, наслагвания от мастни секрети, себум, пот, влакна от дрехи. Влажната и топла среда в тази зона на тялото създава условия за растеж на дрожди и бактерии, които могат да предизвикат инфекции, според healthline.com.

Как да неутрализираме гъбична инфекция по натурален начин

Ако в областта на пъпа се появят сърбеж, зачервяване, неприятна миризма, подуване, това подсказва за възникнала инфекция.

Ако забележите някакви оплаквания, свързани с пъпа си, не предприемайте самостоятелни действия, а незабавно се консултирайте с лекар, защото тази зона от тялото не е никак безобидна. Нелекуваните инфекции на пъпа могат да създадат сериозни здравословни проблеми, ако не бъдат овладени навреме и по правилния начин.

Свързани статии

Добрата хигиена е от голямо значение за превенцията на инфекции на пъпа. Редовното почистване е важно, за да се намалят условията, предразполагащи към растеж на гъбички и бактерии. Важно е пъпът да се поддържа чист и сух. Healthline.com съветва да използвате чиста кърпа, с която да забърсвате вътрешността на пъпа с помощта на солена вода или антибактериален сапун. Важно е да не забравяте да подсушавате след това. Избягвайте агресивното търкане и дълбокото бъркане в пъпа, за да не предизвикате възпаления и инфекции, дразнене на кожата и избутване на нечистотиите навътре.

Гъбички по ноктите – как да се справите с тях

Препоръчително е да носите дишащи и леки материи, с които да не запотявате тази зона. По-свободните дрехи от естествени материи са най-добрият избор.

Коментирай
Здраве и красота