Здраве и красота

7 витамина и минерала, от които кожата ви има нужда

Кои са хранителните вещества, от които кожата се нуждае, за да е млада и стегната

16.05.2022г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата се нуждае от правилните хранителни вещества, за да бъде жизнена, еластична, свежа на вид и да старее по-бавно. Влиянието на околната среда и нездравословните навици в ежедневието оказват негативно въздействие върху нея, като ускоряват стареенето и водят до отрицателни изменения в текстурата ѝ.

Витамин Е и чудесата му в полза на кожата

Разнообразното хранене е от огромно значение за кожата, тъй като тя се нуждае от витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини и протеини, за да изглежда млада и бляскава. Не забравяйте да подхранвате кожата си отвътре с правилните вещества. Грижата за кожата се случва не само отвън, но и отвътре.

Кои са най-важните за кожата вещества, за да сияе и да остане млада за по-дълго?

1. Здравословни мазнини

Здравословните мазнини са незаменими в грижата за кожата. Ако сте ограничили мазнините в храненето с някаква цел, най-вече отслабване, трябва да знаете, че това не се отразява добре на кожата. Тя се нуждае от полезни мазнини, за да е млада и еластична. Ако кожата е изложена задълго на недостиг на мазнини, тя става суха, лющеща се, изглеждаща състарена и повехнала.

Витамини и минерали, спомагащи за синтеза на колаген и неговото поддържане

Съсредоточете храненето си върху полезните мазнини, защото те са важни не само за кожата, а и за сърдечносъдовата, нервната, имунната системи и не само. Източници на здравословни мазнини са рибата, ядките, семената, авокадото, таханите, яйцата.

2. Протеини

Всяка клетка от тялото се нуждае от протеини, за да се дели и развива нормално. След разграждането си протеините се разпадат до аминокиселини, а те са основната градивна единица на клетките, включително на кожата. Ето защо консумацията на всякакъв вид протеини е от ключово значение за здравето, младостта и еластичността на кожата.

3. Витамин А

Кожата се нуждае от витамин А, защото той предотвратява уврежданията от слънцето, като прекъсва процесите, разграждащи колагена под влияние на UV-лъчите. Витамин А е много мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждания и стареене, дори стимулира регенерацията им, което запазва младостта за дълго.

Витамини при хиперпигментация на кожата

Витамин А е важен и защото стимулира заздравяването на ожулвания и драскотини, подпомага работата на мастните жлези около космените фоликули и потиска възпалението.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати