Здраве и красота

Храни за по-добро кръвообращение

Кои хранителни вещества подобряват сърдечносъдовата функция

25.05.2022г. / 07 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвообращението е един от най-важните механизми в тялото. Чрез него се доставят кислород и ценни хранителни вещества до всяка клетка и тъкан в организма. Нарушеното кръвообращение може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако тъканите не получават всички ценни елементи, от които се нуждаят, функциите им могат да бъдат сериозно възпрепятствани. 

Как да подобрите кръвообращението?

От кръвообращението зависи и извеждането на токсините и отпадните продукти от тялото. Чрез кръвта се отвежда въглеродния диоксид обратно към сърцето и белия дроб, токсините и отпадъците от метаболизма се отвеждат към черния дроб и бъбреците. 

Проблемите с кръвообращението могат да предизвикат умора, мускулни спазми, усещане за студ в крайниците, разширени вени, повишен риск от инфаркт и инсулт. 

Според healthdigest.com, сред водещите причини за нарушено кръвообращение са затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания. Редовната физическа активност и упражненията стимулират кръвообращението и могат да допринесат за подобряването му. 

Ядките и годжи бери подобряват кръвообращението

Някои храни също имат силно влияние върху кръвообращението, като снабдяват организма с ценни за неговите функции вещества. Здравословното хранене и избягването на преработените и наситени с вредни вещества храни е много важно за подобряване на кръвообращението. 

Кои са храните и напитките, които подобряват кръвообращението?

Зеленият чай се свързва с подобряване на кръвообращението заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си. Той насърчава сърдечносъдовото здраве, намалява възпалението в клетките и тъканите, заздравява стените на кръвоносните съдове, според mindbodygreen.com. 

Лютият червен пипер, куркумата и чесънът пък са сред подправките с мощно влияние върху кръвообращението. Те го стимулират, подобряват, обогатяват кръвта с ценни вещества и имат мощни противовъзпалителни свойства, важни за кръвоносната система.  

Ако имате високо кръвно налягане и разширени вени, правете това!

Свързани статии

Червеното цвекло съдържа естествени нитрати. Това са природни съединения, които се срещат в някои храни и които действат като естествени съдоразширяващи агенти. Разширяването и отпускането на стените на кръвоносните съдове улеснява кръвотока, намалява кръвното налягане и стимулира притока на кръв до тъканите. 

Малки трикове за подобряване на кръвообращението

Листните зеленчуци, като спанак, къдраво зеле, маруля, също са много богати на естествени недобавени нитрати, които насърчават сърдечносъдовото здраве и кръвообращението. За да усвоите по-добре веществата от тях е важно да ги дъвчете старателно. 

Друга подправка с мощно положително въздействие спрямо кръвообращението е канелата, според healthline.com. Тя заедно с куркумата, пипера и чесъна дават не само прекрасен вкус на ястията и печивата, но доставят ценни вещества на организма, които подпомагат не само кръвообращението, но и много други функции в тялото. 

Коментирай