Здраве и красота

Полезни и вредни храни при повишена функция на щитовидната жлеза

От кои храни се влияят хормоните на щитовидната жлеза

02.06.2022г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повишената функция на щитовидната жлеза е проблем, който провокира секреция на прекалено много хормони на жлезата. Съществуват различни причини за нарушена функция на щитовидната жлеза, като всеки от тях провокира проблеми с метаболизма, теглото, храносмилателната система и други системи, според клиника Майо.

Натурални начини за стимулиране на щитовидната жлеза

Повишената функция на щитовидната жлеза се причинява от различни състояния, като най-честите от тях са болестта на Грейвс, болестта на Плъмър, тиреоидит, според healthdigest.com. При повечето от тези състояния е налице автоимунно заболяване, което води до хипертиреоидизъм. Тялото образува антитела, които карат клетките на щитовидната жлеза да стимулират повишено производство на хормони на щитовидната жлеза, от които тялото не се нуждае в такива количества.

Какви са най-честите симптоми на повишена функция на щитовидната жлеза?

Според клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com, сред най-честите симптоми на хипертироидизъм са загуба на тегло, учестен сърдечен ритъм, нервност, проблеми с храносмилането, диария, изтъняване на кожата, безсъние, прекомерно изпотяване, подуване в областта на шията, гуша, проблеми с менструалния цикъл, косопад, загуба на мускулна маса, слабост, изпъкване на очите.

Храни, полезни при намалена функция на щитовидната жлеза (галерия)

Тъй като много състояния биха могли да наподобяват повишена функция на щитовидната жлеза, а симптомите са разнородни и могат да се свържат с други състояния, силно препоръчително е да се консултирате с лекар, който да проведе необходимите изследвания.

Храненето има голямо значение за здравето, както и за функциите на щитовидната жлеза. Когато имате доказана повишена функция на жлезата, трябва да се съобразявате с консумацията на храни, някои от които имат негативен ефект върху здравето, други тъкмо обратното – имат полезно влияние при хипертиреоидизъм.

4 камъка, които балансират щитовидната жлеза

Внимание! Статията е с информативен характер. Винаги се консултирайте с лекар при съмнение за нарушена функция на щитовидната жлеза.

Яжте храни с ниско съдържание на йод

Йодът е микроелемент, който играе голяма роля за здравето на щитовидната жлеза. Той се съдържа в хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4. В случай на дефицит на йод, щитовидната жлеза може да изпитва невъзможност да синтезира тези хормони, което да доведе до увеличението ѝ или поява на гуша. В такива случаи може да се наложи лечение с радиоактивен йод. Според клиника Кливланд, човек трябва да се подготви за приема му, като избягва храни, съдържащи йод.

Храните с ниско съдържание на йод са много полезни в диетата, ако се борите с повишена функция на щитовидната жлеза. Сред тях са плодове, зеленчуци, несолени ядки, семена, несолено ядково масло, чай, кафе, хляб, паста, билки и подправки, яйчен белтък, някои видове постни меса.

Симптоми, подсказващи за рак на щитовидната жлеза

Избягвайте храните с високо съдържание на йод, ако сте диагностицирани с хипертиреоидизъм. Сред тях са морски дарове, водорасли, риба, цели яйца, млечни продукти, телешки черен дроб, йодирани соли, храни, обогатени с йод, пшеничени брашна.

Яжте храни, богати на желязо

Желязото е минерал, който има много важни функции в тялото. То участва в преноса на кислород към тъканите чрез кръвта. Желязото е и от значение за работата на щитовидната жлеза. Дефицитът на желязо може да е сред симптомите не само на анемия, но и на повишена функция на щитовидната жлеза. Недостигът на желязо се свързва с промени в метаболизма и снабдяването на тъканите с нужните количества хранителни вещества и кислород.

Най-добрата напитка при хиперфункция на щитовидната жлеза

Храните, богати на желязо, са бобови, стриди, тофу, нахут, кашу, домати, картофи, ориз, спанак, повечето меса.

Избягвайте храни, съдържащи глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика, бирената мая, както и в някои видове овес. Храни, които също могат да съдържат глутен, са соев сос, различни дресинги, консервирани храни, маринати, подправки. Глутенът може да причини чувствителност на чревните тъкани, което да доведе до допълнително усложнение на състоянията на щитовидната жлеза.

Свързани статии

Яжте кръстоцветни зеленчуци

Представителите на кръстоцветните зеленчуци са броколи, ряпа, къдраво зеле, брюкселско зеле, бяло зеле, карфиол, хрян, бок чой, рутабага, рукола, спанак. Те са богати на фибри и играят съществена роля в понижаването на хормоните на щитовидната жлеза при повишена функция.

Богати на селен храни, важни за щитовидната жлеза (галерия)

Избягвайте соята

Соята е богат източник на протеини, заради което е предпочитана от вегетарианците като заместител на месото. Соята обаче съдържа биоактивни вещества, фитоестрогени, които имат потенциални ефекти в повишаването на хормоните на щитовидната жлеза. Заради тези въздействия соята е непрепоръчителна, особено в големи количества.

Яжте храни, богати на селен

Селенът е минерал, който се среща в някои храни и има мощни антиоксидантни свойства, които потискат възпалението в жлезата. Селенът подпомага имунната система в нейните функции и може да намали риска от някои заболявания, според WebMD. Храните, богати на селен, могат да бъдат полезни в контрола на функциите на щитовидната жлеза. Сред тях са бразилски орех, риба тон, месо, яйца, ориз, спанак, извара, овесени ядки.

Коментирай