Здраве и красота

Знаци, че четкате зъбите си твърде агресивно

Зъбите ви са станали твърде чувствителни

20.06.2022г. / 10 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всички сме чували за зъбна плака, зъбен камък и как е важно да четкаме зъбите си около 2-3 минути на миене, 2-3 пъти на ден. Понякога в желанието си да измием всички мръсотии от зъбите си, проявяваме агресия с начина си на четкане, а това крие риск за денталното ни здраве. Забавният сайт brightside.me споделя 4 знака, че може би не мием правилно зъбите си. Вижте кои са.

1. Венците ви започват да се отдръпват.

Зъбите ни са защитени от емайл, който може да бъде сериозно увреден от прекомерното или агресивно миене на зъбите. По тази причина венците ни могат да започнат да се отдръпват, излагайки корените на зъбите на сериозен риск. Когато се достигне до този проблем, може дори да се наложи вадене на зъби. Според западни специалисти около 10%-20% от населението по света е увредило венците си поради твърде агресивно четкане.

3 бързи трика за домашно избелване на зъбите

2. Зъбите ви са станали твърде чувствителни.

Подобно на отдръпването на венците, зъбите могат да станат чувствителни, когато емайлът бъде наранен. Оголените и незащитени корени на зъбите са със силно чувствителни нерви. Дори и венците ви да не са оголени, емайлът им също може да бъде засегнат и понякога това остава невидимо за нас, но се усеща когато консумираме студени и топли храни и напитки, кисело, твърди храни.

3. Косъмчетата на четката ви за зъби изглеждат износени.

Препоръчително е да сменяме четката си за зъби на всеки 3-4 месеца. Ако вашата е скоро сменена, но сте забелязали, че косъмчетата ѝ изглеждат разрошени, леко износени, това е знак, че вероятно миете зъбите си по грешен начин и оказвате ненужен натиск върху тях.

Защо е важно да дъвчете храната повече и по-дълго?

4. Зъбите ви в близост до венците не са с хубав цвят.

Тук отново вероятната причина е нараненият емайл. Ето защо, когато венците ви започнат да се отдръпват, частта от зъбите, която се показва отдолу, е с по-жълт или по-тъмен цвят. Когато няма емайл, който да ги защитава или той е нарушен на места, те са изложени на по-голям риск от микроби и бактерии. Това може да задълбочи проблема и да доведе до по-сериозни орални проблеми.

Как може да си помогнете?

Много е важно да не отлагате консултация със зъболекар. Също така използвайте четка за зъби с меки косми. Не само посоката и скоростта на четкане на зъбите са от значение, но и вида и качеството на четката за зъби. Изборът на четка с меки косъмчета е първата стъпка, след което трябва да преразгледате метода си на четкане. Може да попитате вашия зъболекар за повече по темата и какви продукти би ви препоръчал.

Свързани статии

Използвайте електрическа четка за зъби. При използването им дори да приложите по-голям натиск, някои модели такива четки сигнализират, че оказвате по-голям натиск върху зъбите си. Има електрически четки, които са снабдени със специален сензор за целта.

Дръжте четката си за зъби само с 3 пръста. Това ще ви помогне да приложите правилния натиск върху зъбите си, тъй като ще ви бъде по-лесно да контролирате силата, която прилагате с ръката си. Докато когато държите четката си като в юмрук, нямате такъв контрол над силата на четкане.

Използвайте пасти за зъби, които не са толкова абразивни и са подходящи за състоянието на вашата устна кухина.

Коментирай