Здраве и красота

Никнене на зъбки – как да облекчим дискомфорта

Подходящи методи за облекчаване на болката при никнене на зъбки

01.07.2022г. / 13 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на бебето в живота на всяко семейство е може би най-прекрасният момент. Вълнението и емоциите са неописуеми, но наред с поводите за усмивки пред родителите се появяват и редица предизвикателства още в първите седмици след раждането.

Първият по-особен период е появата на колики, които причиняват дискомфорт на бебчето. След като поутихнат стомашните спазми обаче се задава друг, още по-предизвикателен период, а и значително по-дълъг. Това е етапът на никнене на зъбките на бебето, който може да стане причина за много безсънни нощи, раздразнителност и чести проплаквания на мъничето. Понякога болката и дразненето на венците от поникващите зъбки може да са толкова неприятни, че детето да не може да спи и да плаче почти безутешно по цяла нощ.

Кои са най-честите признаци, че дискомфортът е породен от никнене на зъби?

  • Раздразнителност;
  • Увеличено производство на слюнка, лигавене;
  • Дъвчене;
  • Пронизителен рев, без видима причина.

В такива моменти нервите на всеки родител са опънати до краен предел и всяко възможно средство за облекчаване на дискомфорта е добре дошло.

В следващите редове ще споменем няколко подходящи метода за облекчаване на болката при никнене на зъбки и дано сме ви полезни.

Направете масаж на венците

Когато усетите, че бебето е много раздразнително, неспокойно, особено по време на нощта, много е вероятно да го мъчат излизащи зъбки. В тези моменти прибягваме до всевъзможни средства за успокояване, едно от които е масажът с гел. Можете да масажирате венците на бебето с изстудена играчка, предназначена за устата, което да успокои раздразнението.

Друг подходящ вариант е отново масаж на венците с подходящ гел за облекчаване на болката при никнене на зъби.

Едно чудесно средство е Kin Baby Гел-балсам при никнене на зъбки. Гелът облекчава болката при никнене на първите зъбки, благодарение на ефикасната комбинация от лайка и екстракти от градински чай, заедно с провитамин B5. Kin Baby Гел-балсам се грижи за венците на бебето и ги предпазва, като същевременно осигурява усещане за свежест. Продуктът е с приятен аромат на ягода.


Превърнете се в играчката за дъвчене на бебето

Понякога едно от най-успокояващите средства за детето може да е просто да подъвче пръста на мама или татко. Може и да се учудите, но всъщност много често се случва именно тази игра с пръста на мама да сложи край на пронизителния рев и раздразнителността. За целта е важно пръстите на ръцете да са много добре почистени. А за още по-голям ефект, може и да ги охладите със студена вода преди да ги поднесете на мъничето.

Докато си играе с пръста ви, можете да опитате и следното – използвайте пръстите, за да натиснете венците, да им окажете натиск. Това също е добър начин да се успокои болката.

Предложете му студена храна

Ако детето е по-голямо от 6 месеца и вече сте го захранили с различни храни, можете да опитате да облекчите дискомфорта с добре охладена храна. Особено през лятото това е лесен и приятен метод, без риск от настинка. Подходящо е да предложите на детето студено кисело мляко, охладено ябълково пюре, замразени плодове. Ако детето хапва бисквитки, те също са добър вариант, защото с твърдите парченца детето почесва венците и постепенно се успокоява.

Разсейте детето с бял шум

В някои моменти може да е достатъчно за бебето просто да се разсее от дискомфорта и това да го отдалечи от неприятното усещане. Един от бързите и лесни начини е да му пуснете т. нар. бял шум – шум на сешоар или прахосмукачка, който може да го успокои.

Студена метална лъжица

Един много прост трик с лъжица може да бъде вашият спасителен пояс. За целта ви трябва малка метална лъжичка (десертна), добре почистена, която слагате за няколко минути във фризера, за да се охлади. След това я извадете и с нея може да направите лек масаж на венците на бебето.

Гушкане и милване

Свързани статии

Този метод е най-любимият на всяка майка и дете. Няма по-вълшебен лек от майчината прегръдка и целувка, затова не се притеснявайте да прилагате този безотказен метод. По-силната прегръдка, придружена с равномерно поклащане и песен понякога са най-доброто средство за успокояване на всяка болка и дискомфорт.

Запазете спокойствие

На последно място, но не по важност – опитайте да запазите спокойствие. Да, знаем, че е изключително трудно, особено когато сте недоспали, изтощени и почти пред припадък. Но знайте, че и това ще мине, и ще остане скоро зад гърба ви само като блед спомен. Хубавите моменти заедно предстоят!

Коментирай