Здраве и красота

Смес за прочистване на жлъчката от камъни

Как да изхвърлите камъните от жлъчката

06.07.2022г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Камъни в жлъчката е много често срещан проблем, с който милиони хора по света се сблъскват. Жлъчният мехур е малък орган, който в повечето случаи погрешно наричаме жлъчка в разговорната реч. Жлъчката всъщност е течността, която се складира в жлъчния мехур и която служи за разграждане на мазнини по време на храносмилането, според healthdigest.com.

Храни, които дразнят жлъчката

Когато холестеролът, калцият и жлъчният пигмент се втвърдят в жлъчния мехур, започва да се образува твърда маса, която с течение на времето формира камъни. Едрите частици, които се събират в жлъчния мехур и не могат да излязат от него, потенциално могат да запушат жлъчните пътища, да предизвикат жлъчна криза и да създадат условия за животозастрашаващи последици. Болката и възпалението са най-малките проблеми в такива случаи. Според Института „Джонс Хопкинс“ жлъчните кризи могат да са изключително болезнени и да продължат часове.

Холестаза по време на бременност – какво представлява?

Най-често болката при възпалена или запушена жлъчка се локализира в гърба, под дясното рамо или между лопатките. В повечето случаи се обостря скоро след хранене. При по-сериозно и напреднало състояние болката може да е придружена с повръщане, гадене, замайване, пожълтяване на кожата.

Възможно ли е да прочистите жлъчния мехур без лекарства и хирургични интервенции?

Според cabothealth.com, цитиран от healthdigest.com, отговорът е може.

Важно! Ако имате съмнения за камъни в жлъчката или жлъчна криза, незабавно се консултирайте с лекар. Статията е само информативна и не замества консултация със специалист.

Косвени симптоми на увреждане на черния дроб

Според Alternative Medicine Review, прочистването на жлъчката изисква поне 12-часово гладуване. След това се приемат 4 супени лъжици зехтин, смесени с 1 супена лъжица лимонов сок. Сместа се изпива. „Ритуалът“ се повтаря още между 8 и 10 пъти през интервал от 15 минути. Според healthline.com, пиенето на зехтин с лимонов сок в малки количества през равни и чести интервали стимулира движението на червата и създава условия за прочистване на жлъчния мехур.

Смята се, че зехтинът има свойството да провокира жлъчния мехур да изтласка насъбралите се частици в него, така че да се прочисти без лекарства или лекарска намеса. В повечето случаи това се случва, ако камъните не са твърде големи.

Веднъж след като жлъчните камъни преминат в храносмилателния тракт, те могат да се изхвърлят лесно от тялото чрез изпражненията.

Причини за поява на зелени изпражнения

Според стандартната медицина няма научни доказателства, че този метод действително работи, смятат учени от клиника Майо. Според тях провокирането на жлъчния мехур по този начин с големи количества мазнини (каквито се съдържат в зехтина), могат да имат потенциални негативни последици и да носят рискове за здравето.

Коментирай