Здраве и красота

Как фибрите влияят на функциите на пикочния мехур

Защо са важни за превенцията на заболявания и инфекции на този орган

16.07.2022г. / 05 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пикочният мехур е орган, който се влияе изключително много от храненето и състоянието на нервната система. Той е податлив на инфекции и раздразнения. Някои храни имат негативно влияние върху пикочния мехур и могат да причинят именно такива раздразнения, водещи до чести позиви за уриниране, болезнено уриниране, дискомфорт.

3 съставки, с които да преборите инфекциите на пикочните пътища

The Urology Care Foundation, цитирана от healthdigest.com споделя, че киселинните храни имат силно негативен ефект върху функциите на пикочния мехур. Сред тях са домати, кафе, цитрусови плодове, алкохол, шоколад, газирани и подсладени напитки, много пикантни храни. Всички те могат да предизвикат дразнене на пикочния мехур или да влошат съществуващия цистит. Подобен ефект, според WebMD имат и сладоледът, изкуствените подсладители, суровият лук, сладките храни.

За щастие обаче има храни, които помагат за подобряване на състоянието на пикочния мехур и стимулиращ здравословното му функциониране ефект. Това са храните, богати на много фибри.

10 интересни факта за уринирането

Фибрите са макровещество, което е известно с положителния си ефект върху храносмилането и метаболизма. Те са ценни и за функциите на сърдечносъдовата и имунната система. Не само че потискат апетита и могат да са добър помощник в контрола на теглото, но и поддържат здравословните функции на пикочния мехур.

Диета, богата на фибри може да понижи дори риска от рак на пикочния мехур, както и да намали вероятността от възникване на цистит и други възпалителни заболявания на този важен орган.

Пикочни инфекции по време на бременност

Разтворимите и неразтворимите фибри оказват изключително благотворно влияние върху функциите на пикочния мехур. Те стимулират отделянето на урина, като помагат за прочистването на мехура от бактерии – основа за развитие на инфекции.

Фибрите предотвратяват не само запека, но и намаляват влиянието на кръвната захар върху тъканите, подобряват липидния профил, което според клиника Майо има положителен ефект и върху функциите на пикочния мехур. Фибрите предпазват от затлъстяване, потискат апетита и намаляват риска от възникване на рак на пикочния мехур.

Инфекции на пикочните пътища при децата

Свързани статии

Ефект в тази посока имат всички зеленчуци плюс пълнозърнестите храни и ядките, които заедно с плодовете са сред най-богатите на фибри храни. Редовното им включване в менюто може да намали риска от рак на пикочния мехур с до 28%, според данни от метаанализ на редица мащабни проучвания, публикуван през 2020 година в The American Journal of Clinical Nutrition, цитиран от healthdigest.com. Изследователите смятат, че пълнозърнестите храни могат да предпазят от рак на пикочния мехур и други органи, благодарение на високото съдържание на фибри в състава си, които подобряват метаболитното здраве.

Симптоми на инфекция на пикочните пътища

Фибрите имат диуретичен ефект, което допълнително подобрява функциите на пикочния мехур и стимулира отделянето на урина. Този процес е много важен с оглед намаляване риска от задържане на бактерии в пикочните пътища и създаването на условия за развитие на инфекции.

Коментирай
Свободно време