Здраве и красота

Кои са едни от най-важните хранителни елементи за репродуктивното здраве

И за двата пола

07.07.2022г. / 14 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начинът ни на хранене, на живот, като цяло оказва влияние върху продължителността и състоянието на репродуктивното ни здраве. Смята се, че осигуряването на важни хранителни елементи може да подпомогне процеса на зачеване. Хубавото е, че голяма част от тях можем да си набавим чрез храните.

В случай, че решим да приемаме и хранителни добавки допълнително, винаги трябва да го правим след консултация с лекар. Вижте кои са едни от най-важните хранителни елементи за репродуктивното здраве. Внимание! Преди прием на добавки се консултирайте с лекар!

Витамин В6 и В12

Витамините от група В не само спомагат за подобряване на здравето на яйцеклетката и намаляват риска от овулаторното безплодие, но дори могат да подобрят качеството на спермата, смятат учените.

При жените високите нива на хомоцистеин и често се свързват с проблеми с овулацията, зрелостта на яйцеклетката, нейното придвижване. Междувременно по-ниските нива на хомоцистеин могат да подобрят шансовете за забременяване, показват западни проучвания.

Проучване в медицинското списание Reproductive Toxicology установява, че жените, които приемат допълнително фолиева киселина и витамини B6 и B12, понижават нивата на хомоцистеин и това е при жени с анамнеза за загуба на бременност. Друго изследване от 2017 г. пък установява, че витамин B12 може да подобри качеството на спермата.

10 храни, богати на ценния витамин B12

Витамин Е

Обикновено го свързваме със здравето и красотата на нашите кожа, коса и нокти. Витамин Е спомага за възстановяване на клетките. Според проучването „Vitamin E as an Antioxidant in Female Reproductive Health“, витамин Е спомага за цялостното подобряване на репродуктивно здраве на жените и подобрява качеството на яйцеклетките. За мъжете помага за подобряване на качеството на спермата, според изследване в International Journal of Reproductive Biomedicine.

Какво да ядете и какво не при поликистозни яйчници (галерия)

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант и може да насърчи репродуктивното здраве и при двата пола. Тъй като този витамин е мощен антиоксидант, за него е известно, че спомага за намаляване на отрицателното въздействие на свободните радикали, като от своя страна намалява клетъчните увреждания в тялото, които те нанасят. Също така може да помогне за регулиране на менструалния цикъл и да насърчи овулацията. Учените смятат, че приемът на витамин С допринася за подобряване на броя и подвижността на сперматозоидите.

Коензим Q10

Той е естествено срещащо се в човешкото тяло съединение и е доказано, че може да подобри плодовитостта, особено при жени над 40 години. Не само подобрява качеството на яйцеклетките, но също така се смята, че благоприятства лигавицата на матката. Тук може да видите и кои храни са богати на коензим Q10.

Свързани статии

Витамин D

Слънчевият витамин, както често бива наричан, е важен за плодовитостта. Витамин D е от съществено значение за хормоналния баланс, репродуктивното здраве, имунитета. С кръвен тест може да се определи дали неговото количество е достатъчно или се наблюдава дефицит. Също така, учените смятат, че витаминът подобрява стимулацията на яйчниците при жените и качеството на спермата при мъжете.

Фъншуй съвети за зачеване

Омега-3, селен и цинк

Още три много важни хранителни елемента за репродуктивната система. За омега-3 мастните киселини, селена и цинка се смята, че подпомагат качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, както и тяхната подвижност и успеваемост на зачеване.

Коментирай