Здраве и красота

Кокосово масло и лимонов сок за повече здравина на косата

Намаляват косопада

25.07.2022г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кокосовото масло и лимонът са две мощни естествени съставки, за които се смята, че стимулират растежа на косата. Как точно?

Кокосовото масло е богато на мастни киселини и лауринова киселина, които намаляват накъсването на косата и по този начин ѝ позволяват да расте по-здрава и красива.

Кокосовото масло прониква в космените фоликули, като по този начин не само ги подхранва, но и им осигурява защита от увреждането на околната среда, обработването с топлина, като сешоар, преси, маши.

Бразилско масло от тукума – за красиви кожа и коса

За масажа на скалпа с кокосово масло се смята, че спомага за подобряване на кръвообращението в тази област и също така стимулира растежа на косата. Не бива да забравяме, че уникалното масло съдържа и витамини Е, К и желязо, а също така притежава противогъбични и антибактериални свойства. Смята се, че спомага за намаляване риска от появата на пърхот.

Свежият лимон пък също осигурява на кожата на скалпа витамин С, който е важен за синтеза на колаген, който пък оказва влияние върху растежа на косата.

Лимоновият сок е отличен за почистване на кожата на скалпа, за отпушване на порите, а това е важно за процеса на растеж на косата.

Също така е известно, че реактивира растежа на косата от латентни фоликули. Лимонът има и противогъбични свойства и контролира секрецията на себум.

С лимонов сок, както и с кокосово масло има много чудесни комбинации, с които може да поглезите косата си. Тук може да видите идеи за маски за коса с кокосово масло, а в следващите редове споделяме грижи за косата с лимонов сок.

Лимонов сок и гел от алое вера

В купичка комбинирайте 2 супени лъжици пресен лимонов сок с 1 супена лъжица гел от алое вера. Алое е естествен овлажняващ агент, който също така помага за потискане на гъбични инфекции на кожата на скалпа. Разбъркайте съставките добре и ги нанесете в основата на косата. След 30 минути измийте косата си както обикновено.

3 домашни терапии за увредена и изтънена коса

Лимонов сок и мед

Комбинацията от лимон и мед прави косата по-подхранена, красива и блестяща, като подхранва и кожата на скалпа. Комбинирайте 3-4 супени лъжици лимонов сок с 2-3 супени лъжици мед. Нанесете сместа върху скалпа с леки масажни движения и след 30-40 минути измийте косата си както обикновено.

Свързани статии

Лимонов сок, яйце и рициново масло

Ако косата ви е по-суха – ползвайте жълтъка, а ако е мазна – белтъка. Комбинирайте 1-2 жълтъка/белтъка в купичка с 5-6 капки рициново масло и 1 с. л. лимонов сок. Нанесете в корените с лек масаж и след 30 минути измийте косата си както обикновено.

Лимонов сок и кокосово масло

Бърза и лесна комбинация за подхранване на вашата коса. Просто в купичка комбинирайте 3 супени лъжици кокосово масло и го разтопете леко, без да е вряло. Към него добавете 1-2 с. л. пресен лимонов сок. По желание може да добавите и 1 супена лъжица мед. Разбъркайте и нанесете в корените и по-дължината, ако косата ви е по-суха. Увийте с шапка за баня и след 15 минути измийте косата си както обикновено.

Не прилагайте тези маски, ако имате алергии към някои от съставките.

Коментирай