Здраве и красота

Прах от портокалови кори – за стегната кожа с по-малко бръчки

Подобряват тена на кожата

21.07.2022г. / 05 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за кожата на лицето обичаме да ползваме даровете на природата. В специализираните магазини за храни и биокозметика и масла, намираме чудесни предложения, с които глезим кожата си. Портокаловите кори на прах са едно от тях. Те са подходяща грижа за всеки тип кожа, имат леко стягащо действие и редица ползи за здравето и красотата на кожата, които вероятно ще ви мотивират да ги пробвате като част от вашата бюти рутина.

За по-малко пъпки и белези от акне

Прахът от портокалова кора е богат на витамин С, който е полезен за различните типове кожа, особено за по-мазните. Витамин С спомага за синтеза на колаген и еластин в кожата. Също така портокаловата кора има антибактериални свойства и се смята, че допринася за елиминирането на част от бактериите, които причиняват появата на акне.

За чиста и красива кожа може да комбинирате прах от портокалови кори с малко количество розова или обикновена вода и получената маска да нанесете върху желаните участъци или цялото лице, избягвайки зоната около очите. След 10-15 минути изплакнете с вода и ако е необходимо завършете с подходяща овлажняваща козметика.

Околоочен крем против бръчки с 4 съставки

По-добър тен на кожата

Повечето плодове, които са много богати на витамин С съдържат естествени избелващи агенти, които помагат за изсветляване на тъмни петна и пигментация по кожата. Прахът от портокалови кори е богат на тях. За витамин С и алфа-хидрокси киселините (AHA) се смята, че помагат за подобряване на тена на кожата.

Захарен пилинг за лице с масла

Чудесен ексфолиант

Прахът от портокалова кора съдържа естествени минерали, които придават младежки вид на кожата ни. Знаем, че е важно един-два пъти месечно да ексфолираме нежно кожата на лицето и тялото си. Така елиминираме мъртвите кожни клетки, спомагаме за образуването на нови клетки.

Портокаловите кори на прах са подходящи за направата на домашен пилинг. Към тях можем да добавим смляно кафе, морска сол, зехтин, кокосово масло, масло от шеа, друго базово масло или любими съставки, с които приготвяме домашните си ексфолианти. Портокаловите кори се комбинират и с кокосово мляко. На лицето може да нанесете пилинга с леки масажни движения, да масажирате 1-2 минути и след това да оставите да действа 10-15 минути като маска.

Пилинг маска за лице с морска сол, мед и масла

Естествен блясък за кожата

Както отбелязахме, портокаловите кори са много богати на антиоксиданта витамин С, който освен че подобрява тена на кожата, разкрива и нейната сияйност. Прахът от портокалови кори е чудесна добавка към вашите домашни маски за лице. Но също така може да приготвите с него и една стягаща и подхранваща маска с малко мед, кисело мляко или пък да го комбинирате с гел от алое, има много възможности.

Свързани статии

Забавя процесите на стареене на кожата

Още една причина да включим в грижата за косата си прах от портокалови кори е това, че помага не само за подобряване на цялостния вид на кожата, но и забавя признаците на стареене като бръчки, възрастови петна, отпускане на кожата.

Ето и още едно предложение за бърза подмладяваща маска за лице. Към 2-3 с. л. портокалови кори на прах добавете малко мед, ½ ч. л. куркума на прах и няколко капки сок от лайм. Разбъркайте и нанесете върху чиста кожа. След 10-15 минути изплакнете и нанесете подходяща козметика.

Коментирай