Здраве и красота

Полезни свойства за здравето от червения винен оцет

Защо да го консумираме всеки ден?

19.07.2022г. / 12 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ябълковият оцет е известен със своите прекрасни вкусови качества, но и със способността си да помага в домакинството и в почистването. Заради него обаче често пренебрегваме друг вид оцет, който има не по-малко полезни свойства за здравето. Това е червеният винен оцет.

Как да използвате оцет против акне?

Червеният винен оцет има универсален вкус. Заради него той се използва в редица рецепти, включително за печени ястия, салати, дресинги, дори напитки. Виненият оцет е и много полезен. Може да подобри цялостното здравословно състояние.

Според сайта sfgate.com, пиенето на червен винен оцет може да забави появата на бръчки и стареенето на клетките на организма, не само на кожата. Този вид оцет има мощни антиоксидантни свойства, защото съдържа антоцианини, специфичен вид антиоксиданти, борещи се с възпаленията и стареенето. Срещат се в червените и лилавите плодове и зеленчуци, а именно от такива тъмни гроздови зърна се прави виненият оцет.

Как оцетът с билки може да трансформира косата?

Антоцианините имат полезно въздействие и върху здравето на нервната система и зрението.

Червеният винен оцет може да помогне за намаляването на кръвната захар и поддържането ѝ в балансирани стойности. Подправянето на ястията и салатите с винен оцет може да повлияе на усвояването на въглехидратите от храните и стабилизира нивата на кръвната захар, според списание Nutrients, цитирано от healthdigest.com. Според healthline.com, червеният винен оцет има полезно въздействие и върху сърдечносъдовата система, тъй като понижава холестерола и намалява възпаленията в тъканите, а това се отразява благотворно на функциите на сърцето и кръвоносните съдове.

6 неща, които се случват с тялото, когато пиете оцет всеки ден

Червеният винен оцет има още едно чудесно свойство – той е полезен и за здравето на червата.

Тъй като е ферментирал продукт, червеният винен оцет действа като пробиотик и пребиотик за чревната флора. Той я подхранва и я прави по-устойчива. Ферментиралите храни са много важни за функциите на чревните бактерии. Червеният винен оцет е богат на оцетна киселина и антиоксиданти, които подхранват микрофлората в червата. Това подобрява обмяната на мазнините, ускорява метаболизма, стимулира имунитета и повишава усещането за ситост.

Редовната консумация на червен винен оцет може значително да подобри храносмилането. Оцетът може да се пие разреден с малко вода между храненията за по-добър ефект. Този ритуал помага за по-пълноценно разграждане на въглехидратите и мазнините, според sfgate.com.

Повърхности, които никога да не чистите с оцет

Важно е да се отбележи, че колкото и полезен да е червеният винен оцет, в големи количества той може да има негативни ефекти върху здравето, най-вече върху храносмилателната система и зъбния емайл. Той съдържа концентрирани количества оцетна киселина, която във високи дози може да има сериозни последици за здравето. Препоръчва се умерена консумация.

Коментирай