Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако стоите във ваната много дълго

Защо продължителното стоене във вода е вредно

07.08.2022г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Взимането на душ или вана е едно от най-приятните занимания. Горещата вода ви релаксира, мехурчетата ви галят и успокояват. Иска ви се да си стоите във ваната или под душа до безкрай. Това обаче може да окаже вредно влияние върху здравето и тялото ви.

Най-добрите масла за вашата вана

Проучване от 2016 година, цитирано от healthdigest.com установява, че много хора обичат да се къпят под душа или във ваната между 10 и 30 минути. Предпочитанията обикновено варират в зависимост от възрастта. По-младите хора обичат да стоят по-дълго под душа за разлика от по-възрастните.

Но както с всяко полезно нещо, така и с взимането на душ или вана може да се злоупотреби. Прекалено дългото стоене под душа или кисненето във ваната може да има вредно влияние върху тялото и здравето.

Много хора вредят на тялото си, оставайки във ваната за повече от 10-15 минути, без да осъзнават това.

10 ползи от ваната с английска сол

В повечето случаи стоенето в горещата вода или под течащата струя има сравнително леки странични ефекти, според hellogiggles.com, но прекалено дългото прекарване във ваната може сериозно да навреди на здравето.

Защо е важно да се придържате към 15-минутното правило за стоене във ваната?

Какви могат да са страничните ефекти от прекалено дългото киснене във водата?

Взимането на вана за дълъг период от време (повече от 15 минути) може да е вредно за здравето. Това се дължи най-вече на препаратите във водата, сапуните и пяната за вана, която използвате. Те пресушават кожата, предизвикват раздразнения, защото нарушават естествения баланс в нея. Това може да доведе до възпаления, суха кожа, лющене, зачервяване, екзема, според Американската академия на дерматологичните асоциации.

Лечебни вани за добро здраве

Свързани статии

Ако обичате да стоите дълго време под душа или да взимате продължителна вана, може би е време да преосмислите този навик. Този ритуал може да се окаже сериозен враг на кожата ви. А когато кожата не е в добро състояние, цялостното здраве може да пострада. Пренасищането на кожата с препарати и дългото стоене във вода може да я увреди и да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Ако сте забелязали, че кожата на пръстите ви започва да се сбръчква при продължително къпане, това не е безобидно. Това е един от първите признаци, че сте стояли във водата или под нея твърде дълго. Ако кожата ви е започнала да заприличва на стафида, веднага излезте от водата и се опитайте да не стоите толкова дълго в нея следващия път.

Вана за отмора на уморени крака

Едно от златните правила за стоене във вода е 15 минути. За да е здрава кожата ви, опитайте се да го спазвате и да не прекарвате по-дълго във ваната, под душа, в морето или в басейна.

Коментирай