Здраве и красота

Хикама – кореноплодно с много ползи за здравето

Защо този зеленчук е толкова полезен

09.08.2022г. / 05 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хикама е особен кореноплоден зеленчук, за който вероятно не всички са чували. Хикама е роднина на картофа. Според healthline.com тя съдържа изобилие от нишесте. Освен него обаче тя е много богата на витамини и минерали, фибри и антиоксиданти. Съдържа много вода, което осигурява добра хидратация за организма.

Ползи от червеното цвекло по време на бременност

Хикама се среща в Мексико, Филипините и Южна Азия. Поради тази причина по тези места това кореноплодно е много популярно и се използва за приготвяне на много ястия. Има леко по-сладък вкус от картофа с нотка на орех.

Хубавото при хикама е, че за разлика от картофа, тя може да се консумира сурова. Има прекрасен вкус, на който можете да се насладите. Според WebMD вътрешната месеста част на този зеленчук е напълно безопасна за консумация.

Онова, което в никакъв случай не трябва да консумирате, е ципата на хикама, семената и листата. Те са отровни. Съдържат веществото ротенон, което има инсектицидни свойства, според healthdigest.com, заради което се препоръчва консумация само на вътрешността на зеленчука.

Пресни или сготвени моркови – кой вариант е по-здравословен?

Хикама притежава фантастични хранителни качества. Заради тях е добре да я консумирате по-често.

В една чаша хикама се съдържат приблизително 32 грама фибри, 4 грама протеин и около 15% от дневното препоръчително количество витамин С, според WebMD. Освен всичко това хикама е не особено богата на калории – около 250 калории за 100 грама, което я прави чудесен приятел в контрола на теглото.

Освен витамин С хикама съдържа и витамин В6. Те в съвкупност са много важни за имунната система и поддържането на оптимални енергийни стойности. Витамин В6 е много важен и за синтеза на червени кръвни клетки и поддържането на нервната система в добро състояние. Хикама е и добро средство да се хидратирате, защото съдържа 85% вода.

Зимната ряпа дайкон и ползите ѝ за здравето

Свързани статии

В хикама се съдържат множество пробиотични бактерии и фибри, което е от огромно значение за здравето на червата, респективно и на имунната система. Освен това хикама е чудесен източник на витамин Е, витамини от група В, витамин С и минералите цинк, фосфор, желязо и мед. Това прави този кореноплоден зеленчук превъзходен избор за цялостно здраве.

Хикама има свойството и да контролира холестерола благодарение на високото съдържание на фибри в състава си. Антиоксидантите в нея пък се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления, хронични и дегенеративни заболявания, рак.

Здравословните ползи от черната ряпа

Хикама е много подходяща и за хората, които следят нивата си на кръвна захар и инсулин. Тя има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за диабетици и хора с инсулинова резистентност, метаболитен синдром и други състояния, свързани с обмяната на захарите.

Ако ви попадне, не се колебайте да си я купите. Хикама има много ползи за здравето и фигурата.

Коментирай