Здраве и красота

Чайове при болки в гърлото

Имат противовъзпалително действие

17.08.2022г. / 14 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

За настинките и грипа няма сезон. Едно от най-честите неразположения, от които страдаме, когато сме болни е подутото и болезнено гърло. Следвайки указанията от нашия лекар и препоръчаното лечение, винаги добавяме и чай към възстановителния си режим. Неслучайно консумацията на чай по време на настинки и грип се препоръчва. Напитката от различни полезни растения има редица ползи за напето здраве, а някои чайове дори могат да помогнат и да облекчим болното си гърло. Вижте кои. 

Зелен чай

Зеленият чай е една от най-полезните напитки, включително и при болно гърло. Западни изследвания показват, че зеленият чай има противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на подуването на тъканите в гърлото. Разбира се към чая винаги можем да добавим малко мед и няколко капки пресен лимонов сок. 

5 ползи за здравето от чая от копър

Чай от лайка

Лайката се използва от стотици години за облекчаване на различни неразположения, както и за повече здраве. Билката е известна със своите лечебни свойства. Тя е особено ефективна при успокояване на възпаленото гърло. Също така се смята, че повишава имунитета, подобрява съня, затова е и една от най-често препоръчваните билки по време на настинки и грип. 

Чай от джинджифил

Коренът от джинджифил е известен със своите мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и на инфекцията, които водят до възпаляване на гърлото. Напитката приготвена от него също засилва защитните сили на организма, като помага и за намаляване на гаденето и болките в мускулите.

Подправки, които могат значително да подобрят здравето

Чай от мента

Известно е, че ментата е с високо съдържание на ментол, което я прави ефективно естествено средство за успокояване на възпалено гърло и раздразнения стомах. Чаят от мента е един от най-добрите чайове не само за болно гърло, но и за подобряване на храносмилането и насърчаване на добрия сън.  

Свързани статии

Чайове от маточина и лимонена трева

Двата уникални чая имат висока концентрация на витамин С и други важни антиоксиданти. Изследванията показват, че витамин С засилва имунната ни система и спомага за по-бързото ни възстановявания по време на настинки.

5 начина да помогнете на белите дробове да се детоксикират

Чай от ехинацея

Ехинацеята също е една от най-добрите билки за засилване на имунитета, както и за облекчаване на инфекциите на дихателните пътища. Има противовъзпалителни свойства, но също така се смята, че намалява и неразположенията в гърлото. 

Коментирай