Здраве и красота

Кои храни са подходящи, ако имате суха кожа?

Ядките са верен съюзник в борбата за по-еластична кожа

10.08.2022г. / 07 14ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Сухата кожа е проблем, с който се сблъскват не малко жени. Липсата на хидратация и грижа влияе негативно на състоянието на най-големия орган. Сблъсквайки се с това състояние, много от нас хукват до първия козметичен магазин или център, за да си вземат най-новия крем или за да направят най-модерната дерматологична процедура. За съжаление обаче, ефектът е временен. След седмица кожата отново е сърбяща и излющена, а бръчките са по-видими.

Кога говорим за “суха кожа”?

Първият симптом е дехидратация – обърнете ръката си – ако по линиите ѝ има бели следи, то най-вероятно вашата кожа е загубила влажност. Друг симптом е, ако повърхността ѝ лесно се лющи. Напуканите пети могат да са още едно доказателство, че кожата ви е суха.

Какво можем да направим, за да облекчим състоянието на кожата?

Много жени правят грешката и нанасят мазни кремове за суха кожа. Сухотата всъщност означава “липса на хидратация”, а не “липса на липиди”. Тежката консистенция на подобни продукти няма да помогне на това състояние. За най-добри резултати се обърнете към квалифициран специалист-дерматолог.

Има ли нещо, което можем да направим сами, у дома, за да помогнем на сухата кожа?

Тук отговорът е: ”Да”! “Красотата започва отвътре” - не забравяйте това изключително важно правило. Невинаги можете да определите сами подходящия крем или терапия, но имате силата да изберете внимателно храните, които да консумирате.

Кои са подходящите храни, когато говорим за суха кожа?

На първо място е една напитка... Познахте – това е водата! Колкото и да се изпише за благотворната ѝ сила, ще е малко. Водата е важма за вашите клетки, забавя стареенето, помага на организма да се освободи от натрупаните токсини и да функционира правилно. Липсата на вода е една от основните причини за суха и лющеща се кожа. Залепете бележка на бюрото си или инсталирайте приложение, което ще ви подсеща, ако забравяте да пиете вода. За разнообразие – можете да добавите и парченца плод. Изпивайте поне 3 литра дневно, а ако тренирате редовно, можете да ги увеличите.

Добавете ядки

Редовната консумация на бадеми, орехи, макадамия, кашу или лешници ще донесе на организма ви ценни есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6), протеини, витамин Е, магнезий, селен, мед, желязо, цинк, калций и др. Те ще помогнат за подобряването на кръвообращението, ще хидратират клетките и ще направят кожата ви мека и блестяща. За да извлечете най-много ползи от ядките – накиснете ги от предната вечер във вода. За закуска хапнете шепа от тях или ги добавете към вашето смути. Бъдете внимателни с количеството, за да не поемате излишни калории.

Използвайте ленено семе

Само една супена лъжица ленено семе може да ви помогне с проблемите със запека, да регулира теглото ви, да ви помогне при нарушения със сърдечната област, и разбира се – да окаже благотворно влияние върху кожата. Добавете смляно ленено семе в сутрешната си закуска с кисело мляко или накиснете предварително целите зърна за около 20 минути.

Купете си качествен зехтин

Още древните египтяни са използвали зехтина като съставка за приготвянето на козметични продукти. Мастните му киселини помагат за запазването на целостта на кожата и за зарастването на рани. Зехтинът притежава антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от фотостареене, освен това той предотвратява образуването на белези и хидратира кожата. Можете да го използвате като добавка към салати или за да готвите с него.

Използвайте го и като част от следната маска за лице: смесете 2 с.л. зехтин, 2 с.л. прясно мляко и 1 с.л. мед. Разбъркайте добре и нанесете на кожата на лицето. Оставете да подейства 30 минути и отмийте с хладка вода.

Коментирай