Здраве и красота

Какво е Боуен терапия?

Тя помага при третиране на мускулно напрежение

12.08.2022г. / 06 21ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Тази техника е създадена в Австралия от Томас Амброуз Боуен, който не е имал медицинско образование. “Дар от Бога” - така описва той своите терапевтични движения. След като му е отказано да бъде записан в австралийския регистър на остеопатите, той разработва свой собствен метод, с който лекува хиляди хора, облекчавайки най-различни състояния.

В какво се състои терапията?

Чрез нежно разтягане на фасцията (меката тъкан, която покрива ограните и мускулите), се постига успокоение на болката. Тази форма на терапия използва прецизни и нежни прехвърлящи движения, които се фокусират върху мускулите и сухожилията, както и върху кожата и фасцията, които ги покриват. Идеята е да се намали болката, стимулирайки нервната система. Човекът, на когото се извършва този тип “масаж”, заема удобна поза легнал (или седнал на стол). Терапевтичните движения могат да се правят както върху кожата, така и върху тънки, леки дрехи. Една сесия продължава между 25 минути и един час, като тя може да се съчетава паралелно с конвенционалните методи на лечение. За терапията се твърди, че може да бъде от полза за намиране и третиране на причината за появата на болка. Освен за физически проблеми, тя се препоръчва и за справяне с емоционални трудности. Твърди се, че за облекчаването на болката, ще са ви нужни около 3 до 8 сесии, всяка от които трябва да е не по-често от веднъж седмично (при нужда). След процедурата можете да почувствате леко неразположение или минимална мускулна треска, която ще отшуми за няколко дни.

За кого се препоръчва?

Ако страдате от болки в областта на гърба, врата, тила, неправилна стойка, мигренозни главоболия, крампи в прасците или пък сте пренатоварили мускулатурата при тренировки, можете да опитате този неинвазивен метод. Все пак, ако страдате от по-сериозна болка, винаги се консултирайте с лекар специалист, тъй като Боуен терапията е неконвенционална терапевтична методика.

Съществуват данни, че този метод може да окаже благотворно влияние върху качеството на съня, подобряване на настроението, способността за концентрация и обща релаксация. Третирането и освобождаването на мускулните влакна водят до баланс и стимулиране на енергийните нива. Сред почитателите на Боуен терапията е Беър Грилс – за нея той твърди, че тя заема важно място в неговата подготовка и възстановяване, и че благодарение на метода той успешно се е справил с част от хроничните си болки. Освен това, той добавя, че методът намалява стреса и отпадналостта.

Коментирай