Здраве и красота

Полезни свойства на шипковото масло и как да го използвате

За здравословните ползи за кожата от етеричното масло от шипка

16.08.2022г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грижата за кожата не трябва да е сложна. Не е нужно рутината ви да съдържа прекалено много компоненти. Невинаги богатата палитра от скъпи продукти гарантира добро състояние на кожата. Често забравяме, че природата се е погрижила за всичко. Трябва само да си спомним за този факт. 

Етеричното масло от шипка има изключително много ползи за кожата. Популярността му се дължи на факта, че попива много бързо, не омазнява кожата и не утежнява вида ѝ. Има много силно антистареещо въздействие, изсветлява и прояснява тена, добавя ценни витамини и мастни киселини към структурата на кожата.

Етерично масло от кипарис и невероятните му ползи

То е богат източник на витамините С, А, Е и бета-каротин. Цялата палитра от хранителни вещества в шипковото масло подобряват състоянието на кожата, текстурата ѝ, запазват младия ѝ външен вид и изравняват тена. 

Кои са ползите за кожата от редовната употреба на шипково масло?

Регенерира кожата

Шипковото масло има мощни регенериращи свойства. То ускорява процесите на възстановяване на клетките на кожата. Високото съдържание на бета-каротин допринася за този процес, както и витамините А и Е. Всички те имат силно антиоксидантно действие, което ускорява процесите на регенерация на кожните клетки. 

Подобрява синтеза и усвояването на колаген

Колагенът е един от най-важните протеини за млада кожа. С напредване на възрастта синтезът на колаген в кожата и организма намалява. Този процес води до поява на бръчки и преждевременно нарушаване на текстурата на кожата. Маслото от шипка доставя прекрасни хранителни вещества на кожата, като витамин С, без който синтезът и усвояването на колагена са невъзможни. Витамин С има мощно антиоксидантно действие, намалява бръчките, подобрява структурата на кожата и съдейства за производството на колаген. 

Комбинации от етерични масла за всяка част от деня

Хидратира в дълбочина

Шипковото масло е много подходящо за всеки тип кожа, защото не утежнява мазната кожа, не я прави още по-мазна, а същевременно хидратира много добре и сухата кожа. Балансиращите му свойства заслужават специално внимание за поддържане на всеки тип кожа гладка и мека. 

Успокоява възпаленията 

Шипковото масло съдържа витамин Е, който има силно противовъзпалително действие. Той успокоява възпаленията, потушава червенината, намалява раздразненията, потиска симптомите при акне. 

5 етерични масла за торбички под очите

Свързани статии

Бори се с акнето

Не само витамин Е в шипковото масло има полезни свойства срещу акнето. Маслото от шипка съдържа още линолова и линоленова киселина, които са особено полезни за намаляване на възпалителните процеси при акнетична кожа. 

Ето и една примерна рецепта за серум с шипково масло за нежна кожа:

  • 1 супена лъжица масло от авокадо, бадем или жожоба (базово масло);
  • 1 супена лъжица розова вода;
  • 30 капки шипково масло;
  • 2 капки масло от иланг-иланг;
  • 3 капки масло от здравец.

Етерично масло от кафе – невероятни ползи

Смесете всички съставки в малко шише и разклатете добре, за да се смесят. Завийте капачка със спрей накрайник. Пръскайте върху кожата без отмиване. Разклащайте преди всяка употреба. 

Коментирай