Здраве и красота

Как да се справите с акнето по дупето

Как да намалите появата на пъпки в тази зона на тялото

23.08.2022г. / 14 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е кожен проблем, който може да засегне всяка част от тялото. Най-често се появява по лицето, деколтето, гърба, но може да засегне и дупето. Пъпките по дупето са много упорити и се овладяват трудно, най-вече защото в тази зона има триене от дрехите, запаряване заради често и продължително седене, изпотяване. Носенето на неподходящи материи и платове също е сред причинителите на акне. Тъканите на бельото и дрехите са от значение за това до каква степен кожата ще успява да „диша“.

Какво може да причини хормонално акне?

В повечето случаи така нареченото акне по дупето не е точно акне, а по-скоро фоликулит. Фоликулитът представлява лека до умерена инфекция на космените фоликули и мастните жлези, което води до зачервяване, възпаление, подуване и поява на гнойни пъпки в зоната около дупето и бедрата.

Какви са причините за поява на акне или фоликулит по дупето?

Хормонален дисбаланс

Хормоните оказват много голямо влияние върху кожата. Те участват в контрола на мастната секреция. Мъжките полови хормони могат да повишат секрецията на себум, което прави кожата по-мазна и склонна към запушване на порите, поява на акне и възпаления.

5 трика за бързо премахване на пъпките

Прекалено много седене и изпотяване

Седенето запотява и запарява кожата, което създава допълнителни условия за възпаления и акне по дупето. Ако работата ви е свързана с продължително седене, това влошава състоянието на кожата и може да допринесе за появата на акне и фоликулит.

Изпотено бельо

Ако носите бельо от синтетична материя или с дантела, това може да повиши изпотяването и да предизвика прекалено овлажняване на кожата в тази област. За да намалите изпотяването и влагата, сменяйте редовно бельото си по 2-3 пъти на ден или носете дишащи естествени материи.

5 грешки в грима, които причиняват акне

Как да се отървете от акнето по дупето?

Свързани статии

Взимайте душ веднага след тренировка

Задържането на пот по кожата създава предпоставка за поява на възпаления, акне или фоликулит. Важно е да се премахват потта, остатъците от замърсяване и мъртви кожни клетки, особено след интензивна тренировка, при която има обилно изпотяване. Не чакайте потта да изсъхва върху кожата.

Използвайте антибактериален сапун

Антибактериалните сапуни са важни за превенцията и овладяването на акнето по дупето, защото те убиват бактериите, причиняващи възпаления.

3 рецепти с масло от чаено дърво против акне

Ежедневно хидратиране и овлажняване

Добре хидратираната кожа е по-малко податлива на възпаления и акне. Не забравяйте да хидратирате ежедневно кожата на дупето, както всяка останала зона на тялото, за да намалите възпаленията. Добре балансираната кожа създава по-малко условия за фоликулит и акне.

Коментирай