Здраве и красота

Какво са трансмазнините и защо са толкова вредни за здравето ни?

Те могат да причинят запушване на кръвоносните съдове

24.08.2022г. / 15 25ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Що се отнася до здравословното хранене, всички ние мислим, че знаем основните насоки – трябва да пием достатъчно вода, да се храним с продукти, които са с органичен произход, да избягваме въглехидрати, които причиняват пикове на кръвната захар и да консумираме добри мазнини. Кои обаче са „добрите мазнини“? Ще ги намерите в храните от животински произход – месо и млечни продукти (масло, бита сметана, сирене, кашкавал). Растителни продукти, които съдържат ценните нутриенти са: кокосово масло, какаово масло; в зехтина, ядките и др. Тук не трябва да пропускаме и важните омега-3 и омега-6 – като основното правило е, че те трябва да се приемат в определено съотношение. Много честа грешка е, че когато говорят за „диета“ или определен хранителен режим, повечето хора са склонни веднага на първо място да изключат мазнините. Това може да причини безвъзвратни проблеми на здравето, тъй като те имат своята ключова роля в обмяната на веществата и са отговорни за регулиране на хормоните, както и на други жизненоважни функции на организма. Когато обаче четем за мазнините, ще срещнем и термина „трансмазнини“. Кои са те и защо са набедени за вредни?

Какво са трансмазнините?

В началото те са били „измислени“, за да се намали цената на свещите, които са били от животински мазнини. Ето защо, по химичен начин се „правят“ „изкуствени мазнини“. След това те започват да се използват и в хранителната промишленост. Безспорно – те са най-вредни за човешкия организъм, тъй като поначало се получават по химичен път – чрез хидрогениране (процес, при който течни растителни масла се нагряват до висока температура, в присъствие на катализатори и водород). Разбира се, това се прави от индустрията, като целта е да се увеличи трайността на продуктите, които ги съдържат.

Кои продукти съдържат трансмазнини?

Този тип мазнини ще намерите във всички продукти, които са по рафтовете на магазините – бисквити, вафли, чипсове, сухи пасти, както и в хамбургери, понички и др. Полуфабрикатите също изобилстват от тях.

Какви са вредите от консумацията им?

Има данни, че те сериозно могат да повлияят на здравето на сърдечносъдовата система, запушвайки кръвоносните съдове и увеличавайки трайно кръвното налягане. Проучвания показват, че трансмазнините могат да причинят дори диабет тип 2. Те повишават LDL холестерола („лошия“ холестерол), като същевременно намаляват „добрия“ (HDL) холестерол.

Според специалисти, трансмазнините са в основата на „епидемията“ от затлъстяване в световен план – както сред възрастните, така и при децата. „Бързата храна“ – полуфабрикатите и т. нар. „junk food“ могат да доведат до редица заболявания, както на сърдечносъдовата система, така и такива, които са свързани с обмяната на веществата и нарушения в дейността на хормоните (откъдето идва и наднорменото тегло).

Как да избягваме консумацията на трансмазнини?

Обръщайте внимание на етикетите. Може би ви се струва налудничаво и вероятно нямате време за това, но замислете се за здравето на вашите деца и близки, следващия път, когато купувате храни, които ги съдържат. Обикновено търговците ги изписват като „растителни мазнини“ – видите ли подобен надпис, почти сигурно е, че този продукт съдържа трансмазнини. Други варианти на изписването им са: „хидрогенирани мазнини“, „хидрогенирано растително масло“, както и „частично хидрогенирано масло“.

Коментирай