Здраве и красота

Какво причинява сухата кожа

Твърдата вода може да доведе до сухота

30.08.2022г. / 16 34ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Забелязали сте наскоро, че кожата ви е придобила твърда и грапава текстура. Появяват се напуквания. Усещате неприятен сърбеж. Това са някои от най-често срещаните проблеми на сухата кожа. Поддържате добра хигиена, миете лицето си редовно, използвате различни видове кремове и маски, но въпреки всичко това сухотата не си отива. Не се притеснявайте, защото ще разгледаме в детайл какво причинява сухотата на кожата.

Използването на сапуни

Честото миене на тялото и лицето със сапун може да е една от причините за сухата ви кожа. Сапунът измива естествените масла, които тялото ни произвежда за хидратация. Това довежда до напукване на кожата, оставяйки я уязвима към различни инфекции.

Ако си мислите, че проблемът ви със сухата кожа идва от продължителното използване на сапуни може да ги замените с продукти, които са по-щадящи като например душ гелове за няколко седмици, за да видите дали ще има промяна.

Ароматизирани продукти

Един от причинителите на сухотата на кожата могат да са ароматите, които присъстват в повечето кремове, сапуни и препарати. За жалост, прекомерното използване на такива продукти може да причини дразнене и зачервяване на определени места по кожата. При следващата си покупка на подобни продукти четете внимателно съдържанието им и е за предпочитане да изберете такива, които са лишени от дразнещите за кожата аромати.

Дълги горещи душове

От време на време е приятно човек да се поглези с един хубав горещ душ, особено по време на смразяващите зимни месеци. Той ще успокои душата, но със сигурност не и кожата ви. Горещата вода може да причини дехидратация.

Ако сте фен на тези душове специалистите препоръчват да не са по-дълги от 5 минути и водата да бъде по-хладка. Също така, за да подпомогнете хидратацията на кожата си е хубаво след къпане да използвате овлажняващ крем.

Стареенето

Свързани статии

Стареенето е необратим процес. С годините тялото ни малко по малко намалява производството на естествените масла, което оставя кожата суха. Това е проблем, който засяга повечето хора над 40-годишна възраст. При жените сухотата може да е причинена и от хормонални проблеми вследствие от менопаузата.

За да поддържате добре кожената си бариера е препоръчително използването на овлажняващи кремове всекидневно. За по-добри резултати е важно в кремовете, които използвате да присъстват вещества като серамиди, хиалуронова киселина и глицерин.

Твърдата вода

Твърдата вода съдържа високо количество на различни минерали като например калций и магнезий. Тези вещества втвърдяват естествените масла на кожата и блокират хидратацията. Също така това може да доведе и до лошо акне.

Възможно решение на този проблем може да е инвестирането в система за филтриране на водата, директно от кранчето. Така ще се подсигурите с по-благоприятна вода за кожата си. Друго възможно решение е използването на продукти за кожата, съдържащи витамини A и C. Те премахват втвърдените естествени масла от водата, позволявайки ефективна хидратация.

Сухотата на кожата може да се предава в семейството

Това може да разстрои някои, но сухата кожа може да бъде предавана в семейството. Ако родителите ви изпитват подобни проблеми като вашите, има шанс вие да сте го наследили от тях. Ако това се окаже истина е важно да хидратирате кожата си често с помощта на различни кремове. Добре е да се насочите към продукти, съдържащи серамиди и липиди.

Автор: стажант Ивелина Беркова.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
Свободно време