Здраве и красота

Как да подхраним косата след лятото

Хапвайте повече авокадо

04.09.2022г. / 15 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

След като топлите дни са отминали, време е да се завърнем към обичайния си градски график – работа, задължения, ангажименти и срещи. Лятото се изплъзва между пръстите ни, оставяйки ни с много топли спомени, купища весели снимки и прекрасни мигове. Но идва моментът да разчистим гардероба – да приберем летните дрехи и да направим „ревизия“ на наличното за идния сезон. Освен за стила на обличане, трябва да помислим и за възстановяване на режима си – да подновим картата си за фитнес, да запишем час при маникюристката. Има ли още нещо, което трябва да направим? Набързо се поглеждаме в огледалото, за да установим, че имаме нужда от подстригване. Косата ни е загубила малко от блясъка си, краищата са изтънели и изтощени… Ами сега?! Какво можем да направим, за да си помогнем?

Предлагаме ви няколко съвета как да възвърнете виталността на косата си след летния сезон! Ето ги и тях:

Хапвайте храна за красива коса

Продуктите, които ще ви помогнат да възстановите косата си действат отвън, но ако искате наистина голяма промяна в начина, по който тя изглежда – постарайте се да промените режима си на хранене.

Маски с извара против косопад

От какво имате нужда? Разбира се, на първо място – от достатъчно вода и витамини. За да поемате оптимални количества витамини и минерали, хапвайте плодове и зеленчуци. Включете в менюто си авокадо – то е богато на антиоксиданти, желязо, витамин А, Е, B6 и D, полезните му мазнини пък ще ви помогнат косата ви да запази влагата си, като по този начин ще я предпазите от накъсване и изтощаване. Консултирайте се с вашия личен лекар и ако имате от него зелена светлина, можете да си вземете хранителни добавки, които съдържат омега-3 и 6, както и биотин.

Опитайте различни масла за коса

Маслата наистина могат да спасят косата ви, защото те ще възвърнат мекотата и блясъка ѝ. Освен кокосово масло, можете да използвате и други полезни масла, трикът с тях обаче е да не прекалявате с количеството им, за да не изглежда косата ви мазна.

Маслата от ядки са много интензивни, като сред тях се откроява това от макадамия – то е едно от най-богатите, ще възстанови косата, която е била изложена на прекалено много слънчеви лъчи и топлина.

Маслото от морков е богато на витамин А и бета-каротин. То ще направи косата ви блестяща, ще успокои скалпа и ще помогне за укрепването на косъма. Маслото от лайка ще придаде на косата блясък и ще я укрепи, поддържайки я хидратирана.

Грешки, които допускаме при миенето на косата

Дайте на косата си почивка от топлинната обработка

Освен топлината на слънцето през лятото сме склонни да използваме и много уреди, които да направят прическата ни неотразима през ваканцията – маши, преси, сешоари. Това, за съжаление може да увреди косата ни още повече и да разруши кутикулите. Освен добрият избор на козметика и правилната диета, можете да опитате да преустановите използването на нагряващи косата уреди. В интернет има безкрайно много техники за стилизиране на косата без тях.

Маска срещу косопад и за сияен блясък

Отидете на фризьор

Свързани статии

Всички ние обожаваме дългата си коса и изпитваме ужас, когато разберем, че трябва да я подстрижем. За съжаление обаче здрава коса и дълга коса невинаги са едно и също понятие. Посъветвайте се с вашия стилист и подстрижете косата с толкова, колкото е необходимо, за да възвърнете блясъка и красотата ѝ. Направете си възстановяваща терапия, използвайте специализирана грижа и това ще има ефект.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати