Здраве и красота

Как да накарате увредената коса да се съживи?

Отговорете си на някои въпроси

07.09.2022г. / 14 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата е един от най-красивите женски „аксесоари“. За съжаление обаче, тя може да се увреди много лесно. Ако използвате боя за коса, нагряващи уреди за сушене, къдрене и изправяне, ако миете косата твърде често с агресивни продукти, всичко това ѝ се отразява зле и води до увреждане.

Как да съживите увредената от слънцето коса след морето

За да подобрите външния вид, текстурата и гъстотата на косата си е важно да имате предвид някои фактори, които имат значение за състоянието ѝ. Отговорете си на следните въпроси.

Каква текстура има косъмът ви?

Не всяка коса е еднаква. Някои видове косъм са по-твърди и груби, други са меки и нежни, късат се лесно и се увреждат от минимални влияния. Например по-грубата коса може да понесе повече нагряване от меката и крехка коса с нежен, лесно късащ се косъм. Важно е да определите вида и текстурата на косъма си, за да сте наясно колко и как можете да оформяте, стилизирате, боядисвате и нагрявате косата си.

Боядисването уврежда ли косата ви?

Боядисването на косата я уврежда. Независимо каква боя използвате – амонячна или безамонячна, дори къна, косъмът страда, но по различен начин. Химикалите в боите за коса навлизат в косъма и променят структурата му, правейки го уязвим. Най-агресивни са амонячните бои, но и останалите имат своите негативни влияния върху косъма. Колкото по-често използвате боя и колкото по-агресивна е тя, толкова по-голям е рискът от увреждане на косата.

Маски за суха и увредена коса с натурални съставки

Каква четка за коса използвате?

Не всички четки за коса са еднакви. Всяка от тях въздейства по различен начин върху косата. Четките с естествен косъм имат по-щадящ ефект върху косата, докато четките с груби метални или пластмасови бодлички скубят косата, накъсват я, вадят я от корена и в крайна сметка причиняват силно увреждане. Важно е да съобразите подбора на четка за коса с вашите нужди според типа косъм. Така ще намалите увреждането и ще стимулирате растежа.

3 регенериращи маски за коса за сухи и увредени краища

Използвате ли защитни спрейове или кремове за коса?

Противно на логиката, защитните продукти могат да причинят вреда на косата. Например защитните спрейове против нагряване могат да изсушат косата прекалено, като това да доведе до накъсване, заплитане, начупване. Ако прекалявате с тях, рискувате косата ви да пострада. Много от стилизиращите продукти полепват по косата и правят преминаването на пресата или сешоара по-трудно по дължината на косъма. Това създава предпоставки за накъсване по средата на дължината му.

Коя е най-добрата маска за суха и изтощена коса?

Използвате ли шампоан всеки ден?

Ежедневната употреба на измиващи продукти пресушава кожата, дори да са с хидратиращ ефект. Честото миене на косата отмива естествените ѝ защитни масла, прави я по-уязвима, уврежда я и прави косъма сух и податлив на накъсване. Дори да използвате шампоан за ежедневна употреба, той уврежда косата ви и нарушава структурата ѝ.

Коментирай