Здраве и красота

Причини да добавите протеин на прах към диетата си

Защо протеиновата пудра е полезна добавка

08.09.2022г. / 06 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са ключов елемент в храненето и не само. Те изграждат всяка клетка, участват в деленето им и регенерирането на тъканите, изграждат органите, системите, дори косата и ноктите. Те са незаменими и организмът се нуждае от тях.

Приемът на достатъчно протеини е важен за правилното протичане на всички функции в организма. Ако тренирате редовно и още повече ако това се случва с висок интензитет и натовареност, тялото ви има нужда от протеини, за да се възстанови подобаващо. Ако сте вегетарианец или веган, организмът също се нуждае от добавяне на протеини, тъй като растителната диета не може да осигури пълния набор от аминокиселини, нужни за процесите в тялото.

Какво се случва в тялото, ако прекалите с протеините?

В такива случаи е добре да се добавя протеин на прах, който е не само безвреден, но е и полезен. Протеиновата пудра може да помогне на организма по много начини. Добавянето на повече протеини към храненето намалява глада, подобрява инсулиновата резистентност, осигурява повече енергия и подхранва мускулите.

Протеините на прах се добиват от различни източници. Сред тях са млечна суроватка, казеин, соя, яйца, грах, коноп, кафяв ориз и много други. В зависимост от стила си на хранене и индивидуалните си нужди можете да изберете най-подходящия за вас протеин.

Ако имате някакви съмнение относно това дали е добре да приемате добавка с протеини на прах, консултирайте се с лекар.

10 начина да добавите повече протеини към менюто си

Какви са причините да приемате протеинова пудра?

Увеличава приема на витамини и минерали

Протеиновите пудри са обогатени с витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Само с една лъжица от пудрата на ден добавяте всички необходими аминокиселини, протеини, въглехидрати и микроелементи, които организмът изисква за своите нужди.

Алтернатива на месото

Ако по някаква причина не искате или не можете да ядете месо, добавянето на протеинови пудри е удобно средство да го заместите. Организмът може да живее без животински продукти, но това го поставя пред сериозно предизвикателство заради дефицита на протеини и аминокиселини, с който трябва да се справя. Добавянето на протеин на прах може да помогне на клетките да изпълняват жизнените си функции правилно.

Потенциални рискове за здравето от соевия протеин

Повишава енергията

Протеинът на прах дава много енергия благодарение на хранителните вещества, с които е обогатен. Той съдържа въглехидрати и протеини в концентрирани количества, които дават енергиен тласък и ви зареждат с много енергия през целия ден.

Изгражда и развива мускулите

Колкото по-добре развита и стегната е мускулатурата, толкова по-добре протичат всички метаболитни процеси. Мускулите изискват повече ресурс, за да работят нормално. Когато са стегнати и добре развити, тренирани и редовно поддържани, те горят калории и мазнини дори в спокойно състояние. За да функционират правилно мускулите се нуждаят от протеини и въглехидрати, за да се възстановят.

Признаци, че трябва да спрете да пиете протеинови шейкове

Коментирай