Здраве и красота

Как да се отървете от черните точки по брадичката

Полезни съвети за поддържане на чиста и свежа кожа

25.09.2022г. / 06 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черните точки по брадичката са един от най-често срещаните проблеми с кожата и сред най-честите причинители на акне в тази област. Появата им се случва по различни и твърде индивидуални причини, за да може да бъде посочена една конкретна. Затова често е трудно проблемът да бъде овладян. Но все пак има някои неща, които можете да направите, за да премахнете черните точки и да намалите шанса за повторната им поява. 

Как да се борим ефективно с черните точки по кожата

Важно: Статията има информативен характер. Ако страдате от кожни или козметични проблеми се посъветвайте с дерматолог или козметик. 

Опитайте някои домашни средства 

Домашните средства за премахване на черните точки и ексфолиране на кожата са чудесен начин да отстраните нежеланите натрупвания от себум, мъртви клетки и мръсотия, които запушват порите. Смеси със захар, сол, мед, овесени ядки придават блясък, мекота и чистота на кожата, като подобряват текстурата ѝ и балансират секрецията на себум. Маслото от чаено дърво е още един много добър продукт, подходящ за мазна и склонна към черни точки и акне кожа. То има антибактериален ефект и намалява омазняването. 

Маски против черни точки

Има много различни домашни маски против черни точки, които могат да помогнат за намаляване на появата им. Маските с хума или глина, например, спомагат за извличане на излишните мазнини от кожата. Глината допринася за контрола на секрецията на себум. Добре е да се правят маски с глина веднъж седмично. Прекаляването с тях може да пресуши кожата и да създаде неприятни странични ефекти. 

Домашни средства за премахване на черни точки

Активният въглен също е подходящ за дълбоко почистване и ексфолиране на кожата. Той има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, като намалява възпаленията и потиска бактериалния растеж – основа за развитие на акне. 

Промени в диетата 

Храненето оказва много голямо влияние върху кожата. Всичко, което слагаме в устата си, се отразява върху нейното състояние. Неправилната диета и консумацията на вредни храни омазнява кожата, провокира секреция на излишен себум, създава условия за възпаление, дори може да повлияе негативно върху хормоналния баланс. Всички тези фактори са предпоставка за поява на черни точки и акне. 

Домашни маски за премахване на черни точки

За да избегнете тези вредни ефекти, променете диетата си. Премахнете преработените продукти, храни, съдържащи добавени захари, тестените храни и наблегнете на плодове, зеленчуци, чист протеин, бобови и пълнозърнести храни. Всички те съдържат полезни вещества за кожата и за целия организъм. 

Не стискайте черните точки

Стискането на черните точки е изкушаващо, защото ги премахва за известно време, а самочувствието ви се повдига. Но това трябва да се прави от специалист. В противен случай рискувате да възпалите зоната около тях, а това може да доведе до възпаления, акне, белези и да направи проблема още по-труден за овладяване. 

Бързо и лесно премахване на черните точки

Как да намалите появата на черни точки?

Важно е да хидратирате лицето си всеки ден. Използвате мек овлажняващ крем, който не запушва порите. Дехидратираната кожа е много по-склонна към черни точки, защото секретира повече себум в стремежа си да компенсира сухотата. Редовното почистване на лицето сутрин и вечер също е от голямо значение. Използвайте продукти, които не пресушават кожата, а балансират текстурата ѝ и я подхранват. Такъв прекрасен продукт е розовата вода, например. 

Коментирай