Здраве и красота

Симптоми на скрити заболявания, които да не игнорирате

Защо е важно да обръщате внимание на всяка промяна в здравословното състояние

02.10.2022г. / 06 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хронични заболявания издават за присъствието си, но човек невинаги им обръща внимание. Повечето хора се сещат за здравето си, когато нещо ги заболи силно. За съжаление, много заболявания имат скрити симптоми, които далеч не са болезнени, а това може да се окаже наистина опасно за здравето. Неглижирането на промените в общото състояние могат да направят някои заболявания трудни за овладяване, а късната реакция може да създаде условия за трайни увреждания, дори смърт. 

10 необичайни симптома на киселинен рефлукс

Много хронични заболявания, като диабет, високо кръвно налягане и сърдечносъдови, бъбречни, чернодробни заболявания могат да останат скрити с месеци, дори години. Колкото по-късно бъдат открити, толкова по-големи може да са мащабите на уврежданията в тъканите, причинени от тях. 

Кои са симптомите, издаващи хронични заболявания, които не трябва да игнорирате?

Важно: Статията има само информативен характер. Ако имате необичайни оплаквания или симптоми, задължително се консултирайте с лекар. 

Умора, силно изтощение, което не отшумява след почивка 

Нормално е да изпитвате умора в ежедневието си. Тя може да бъде провокирана както от физическо натоварване, така и от психическо изтощение, емоционален стрес. Също толкова нормално е тези състояния да отшумяват след подобаваща почивка. Но ако сте изтощени даже след ставане от сън или след отпуск, в който сте релаксирали, това е тревожен сигнал, на който трябва да обърнете внимание. 

10 признака, че имате алергия

Изтощението и преумората, които не отминават след почивка и сън, могат да са признак на проблеми с психичното здраве, лаймска болест, вирусът на Епщайн-Бар, причиняващ мононуклеоза, грип, стрептококова инфекция, депресия. За да се уточни причината за състоянието ви е задължително да се консултирате с личния ви лекар, който да прецени на какъв специалист да ви изпрати за подробни изследвания. 

Необяснимо покачване на теглото 

Напълняването обикновено е свързано с повишен прием на калории. Но ако не сте променили хранителните си навици, а въпреки това напълнявате значително, трябва да се консултирате с лекар. Той ще определи дали наддаването на тегло е причинено от някакво скрито състояние или заболяване, например хормонален проблем, понижена функция на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, диабет тип 2, менопауза, синдром на Кушинг (свързан с функцията на щитовиднате жлези), бъбречни проблеми, задържане на течности, сърдечносъдови заболявания. Причините могат да са много, затова се изисква мнение на специалист. 

10 признака на астма, за които да следите

Хронична болка 

Болка, която не отминава нито от само себе си, нито при прием на обезболяващи, задължително трябва да се проследи. Консултацията с лекар е важна, за да се определи причината за появата ѝ. Болките с напредване на възрастта обикновено се считат за нещо нормално. Болки в ставите, костите, гръбнака, кръста могат да се появят още от 30-годишна възраст и обикновено са признак на претоварване, склонност към износване или възпаление, стареене и не е задължително да подсказват за същинско заболяване. 

Безобидни симптоми, които могат да подсказват за сериозен проблем

Но в други случаи е добре да се потърси причината, защото някои системни или хронични заболявания могат да причинят болки както в ставно-мускулния апарат, така и в меките тъкани. Ако забележите постоянно главоболие или нестихваща болка в костите, консултирайте се с лекар. Направете го още повече ако болката е придружена с умора, загуба на тегло и апетит, изпотяване. 

Задух 

Внезапната умора, липсата на въздух без да сте правили кой знае какво физическо усилие, е симптом, който в никакъв случай не трябва да игнорирате. Това може да е признак на сърдечносъдово или белодробно заболяване, което и в двата случая може да застраши живота ви. Това може да е признак и на астма, алергия, имунологично заболяване. 

Симптоми на възпалена жлъчка

Коментирай