Здраве и красота

Кои храни са важни за здравето на щитовидната и помагат в отслабването?

Добавете ги към менюто си

30.09.2022г. / 07 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло. Тя участва в правилното функциониране на метаболизма, сърдечната, храносмилателната система, в репродуктивното, неврологично и мускулно-скелетно функциониране. При проблеми с щитовидната жлеза понякога се наблюдава и наддаване на излишни килограми. Тук начинът на хранене и редовната спортна активност са от съществено значение. Кои храни са важни за здравето на този орган и помагат в отслабването?

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар!

Храни, богати на йод

Йодът регулира функцията на щитовидната жлеза. Ето защо не бива да допускаме неговия дефицит. Поддържането на здравословни нива в организма можем да постигнем чрез консумацията на храни, които съдържат йод като риба, млечни продукти и яйца.

Защо е добре да ядете по два бразилски ореха на ден?

Храни, богати на фибри

Фибрите спомагат за контрола на холестерола, кръвната захар, улесняват храносмилането, подпомагат отслабването. Фибрите също ще ускорят елиминирането на токсини. Зеленчуци, плодове, варива, броколи, са част от храните, които ни осигуряват полезни фибри.

Храни, богати на витамин D

Витамин D играе много важна роля в регулирането на функцията на щитовидната жлеза. Според изследвания дефицитът на витамин D също е свързан с наддаване на тегло. Най-добрият начин да проверите какви са вашите нива на витамина е чрез кръвен тест. Полезни храни, които са богати на витамин D са гъби, яйца, риба, месо.

4 начина да стимулирате хормоните на щастието

Омега-3 мастни киселини и мед

Минералът мед и омега – 3 могат да помогнат при загуба на тегло, като медта е от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Що се отнася до загубата на тегло, изследванията показват, че богатите на мед храни, помагат за ускоряване на метаболизма, което може да помогне за загуба на тегло. Храни, които можем да включим в менюто си са бадеми, сусам, сусамов тахан, бобови растения.

От друга страна, контролирането на възпалението в организма е от съществено значение, когато искаме да имаме здрава щитовидна жлеза и тя да функционира максимално добре. Тук омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на възпалението, подобряват метаболизма. Храни, които са богати на тях включват ядки, риба, морски дарове, ленено семе, семена от чиа, гхи.

Свързани статии

Вкусни плодове

Плодовете също са полезна храна за здравето на щитовидната жлеза и контрола на килограмите. Те ни осигуряват витамини, минерали, антиоксиданти, които намаляват риска от увреждането на щитовидната жлеза от свободните радикали. Редовната консумация на плодове също може да помогне за намаляване на високите нива на холестерол, предотвратяване на диабет, затлъстяване и сърдечни проблеми. Едни от най-полезните за здравето ни са горски плодове, цитруси, ябълки, авокадо, круши.

Витамини и минерали за перименопауза и менопауза

Храни, богати на селен

Редица западни изследвания показват, че недостигът на селен може да доведе до нарушения при функциите на щитовидната жлеза. Ето защо е важно да си осигурим достатъчно храни, които съдържат този минерал, като пуешко и говеждо месо, орехи, риба, бразилски орех (с него трябва да се внимава, тъй като в големи количества е токсичен), спанак, слънчогледови семки, кафяв ориз, яйца, извара и други.

Коментирай