Здраве и красота

Малинови кетони: действат ли наистина?

Малиновите кетони са съединения, които придават характерния аромат на малините

29.09.2022г. / 15 06ч.
Аз жената
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

През последните няколко години усилено се говори за малиновите кетони и доколко помагат за стопяването на излишните килограми.

Ако и вие сте се питали дали наистина действат, останете с нас, тъй като в тази статия за отслабване с кетони ще се опитаме да ви дадем полезна информация.

Какво точно представляват?

Най-общо казано, това са съединения, които се намират в малините и придават отличителния им аромат.

Откриват се също така в по-малки количества и в други хранителни източници, сред които: къпини, праскови, грозде и други горски плодове, ревен и други.

Познати са отдавна и с голям успех се използват от дълги години в козметиката и в хранителната индустрия, но интересът към тях като добавка, подпомагаща отслабването се засилва едва през 2010 година.

Тогава учените установяват, че малиновият кетон има подобна молекулярна структура като капсаицина (химикал, който придава лютивостта на лютите чушки и за който се смята, че помага за намаляване на теглото).

Защо се предлагат като добавка, след като ги има в пресните плодове?

Истината е, че въпреки че се намират в плодовете и най-вече в малините, за да се приготви една доза малинов кетон от плодове са необходими около 41 кг малини.

Тъй като това е не само времеемко, трудно, но и изключително скъпо, малиновите кетони се синтезират синтетично и се предлагат под формата на добавка.

Помагат ли наистина при отслабване?

С уговорката, че изследванията все още продължават, можем да кажем, че според последните проучвания малиновите кетони подпомагат отслабването, тъй като помагат за разграждането на мазнините в клетките.

Смята се също така, че те могат да повишат нивата на хормона адипонектин, който помага за регулиране на метаболизма и балансира нивата на кръвната захар.

Освен това действат доста ефективно за намаляване на натрупвания на мастни депа в едни от най-проблемните зони за жените – дупето, талията и ханша, намаляват апетита към сладко и предпазват черния дроб от натрупване на мастни депа около него.

Освен забързването на метаболизма, според проведените досега изследвания се счита, че малиновите кетони носят и други ползи за тялото и здравето.

Намаляват риска от деменция

Съществуват някой проучвания, според които малиновите кетони могат да намалят някой от възпалителните процеси, които са в основата за поява на деменция.

Важно е да подчертаем, че все още няма категорични доказателства, които доказват въздействието на малините и малиновите кетони върху хората, които страдат от деменция или от болестта на Алцхаймер, но изследванията в тази насока са доста обнадеждаващи.

Помагат при неравномерен косопад (мъжка плешивост)

Смята се, че прилагането на малинови кетони в течна форма може да намали неравномерния косопад, известен още и като алопеция ареата.

Намаляват признаците на стареене

Предварително изследване, проведено върху 15 души в продължение на пет месеца и публикувано в Growth Hormone & IGF Research показва, че малиновите кетони подобряват еластичността на кожата и помагат в борбата с признаците на стареене.

Безопасни ли са малиновите кетонни добавки?

Към момента не са регистрирани някакви странични ефекти при приема на малинови кетони, поради което се смятат за ефективно и безопасно средство за намаляване на теглото.

Разбира се, ако решите да ги приемате, първо трябва да се консултирате с вашия лекар.

Освен това винаги трябва да приемате добавките в умерени количества и да консумирате много вода, за да избегнете дехидратация и други смущения, от които да се почувствате дискомфортно.

В заключение

Малиновите кетони не са „чудодейно средство за отслабване“ и не бива да разчитате единствено на тях като средство за отслабване.

По-скоро трябва да мислите за тях като добавки, които само ви помагат да ускорите изгарянето на натрупаните мазнини.

Казано иначе, само с приемането на малинови кетони като добавка, без да следвате режим на хранене и без подходящите физически упражнения, едва ли ще постигнете желаните резултати.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
nestong ( преди 1 година )
Кетоните са нещо от което някои ще натрупат много пари,а вие ще олекнете финансово.Дано да олекнете и на килограми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар