Здраве и красота

4 неща, които никога да не правите преди лягане

Влошават съня и пречат на заспиването

04.10.2022г. / 17 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънят е от огромно значение за здравето. Той не само ви помага да си дадете почивка, но от него зависят стотици функции в организма – важни процеси, които се случват, когато спим. Ако сънят е некачествен, кратък, често прекъсван, той е непълноценен. Това не само ще ви накара да се събуждате изморени и без енергия, но ще попречи на нормалните функции в организма, ще доведе до затруднения с обмяната на веществата, ще наруши психичното и емоционално здраве.

Защо разтягането е полезно преди лягане?

Има някои неща, които никога не трябва да правите точно преди лягане, защото така влошавате още повече съня си, вместо да го стимулирате.

Кои са четирите неща, които в никакъв случай не е добре да правите преди сън?

Взиране в екрана на различни електронни устройства

Известен факт е, че екраните на устройствата, които ползваме в ежедневието си, както и телевизорите, пречат на съня. Светлината от тях блокира синтеза на мелатонин – хормонът на съня, което води до трудно заспиване и неспокоен сън. За да заспите е важно да оставите всички устройства далеч от спалнята си поне час преди да си легнете.

Тежки и интензивни тренировки

На много хора не им остава време за тренировка през деня. Работата, ангажиментите, семейството и социалните контакти изземват цялото свободно време. Затова доста хора предпочитат да направят една много бърза, много интензивна тренировка вечер преди да си легнат, за да компенсират липсата на движение през деня и да изгорят повече калории.

Полезно ли е да ядете супа преди лягане?

Всъщност, това е доста погрешна стратегия. Интензивните тренировки вечер преди лягане имат силно негативен ефект върху съня. Те повишават телесната температура и сърдечния ритъм, което води до забързване на метаболизма и ускоряване на телесните функции. В такива условия сънят бива отложен от организма за по-късен момент, в който тези ефекти ще отшумят. Ето защо може да изпитвате сериозни трудности да заспите след тренировка.

Консумация на кафе и алкохол

Много хора не мислят, че кафето им пречи да заспят. Не усещат видима разлика в състоянието си, не се чувстват превъзбудени, нямат сърцебиене, като други хора и това ги кара да смятат кафето за напълно подходяща напитка преди лягане или късно вечер. Други смятат пък, че алкохолът им помага да заспят. Чувстват се сънливи след една бира или чаша вино. Твърдият алкохол има дори по-осезаемо замайващо въздействие.

6 неща, които не трябва да правите непосредствено преди сън

Може да ви се доспи за момент след консумация на алкохол, но той със сигурност влияе зле на съня впоследствие. Избягвайте алкохола, защото той води до чести събуждания, изпотяване, повишена възбудимост на нервната система.

Пропускане на грижата за кожата

Може да ви се струва, че рутината за красота и сънят нямат нищо общо и едното не влияе на другото, но не е така. Редовната вечерна грижа за кожата не само я прави красива, гладка и по-млада, но е и като успокояващ ритуал преди лягане, който предразполага тялото към сън, задавайки сигнали на мозъка, че е време за лягане. Отпускащ, успокояващ и стимулиращ съня – такъв е ритуалът за красота и грижа за кожата преди сън.

Коментирай