Здраве и красота

Гениален трик против лош дъх

Как да оставите лошия дъх в миналото

03.10.2022г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошият дъх е нещо, от което всеки би искал да се отърве. Понякога лошата миризма в устата е толкова натрапчива, че не отминава въпреки усилията ви в четкането на зъбите два пъти на ден, употребата на зъбен конец и интердентална четка.

Защо се случва така? Защо имате лош дъх, въпреки че имате добра устна хигиена и се грижите зъбите ви да са добре почистени?

Причини за натрапчиво лош дъх

Може би отговорът се крие в това, че забравяте за хигиената на езика.

Почистването на езика е съществено, що се касае до лош дъх. Може би не си давате сметка, но голяма част от бактериите в устната кухина, причиняващи лош дъх, се крият именно по езика. Той е покрит с множество папили, онези власинки, върху които се намират вкусовите рецептори.

Именно по тези миниатюрни власинки се съдържат остатъци от храна и други частици, които вкупом създават условия за бактериален растеж и гниещи процеси, а те от своя страна освобождават лоша миризма.

Всъщност, около 90% от бактериите и патогените се намират именно по езика. Те се задържат по власинките му и заедно с остатъците от храна създават лепкава маса, която предизвиква лош дъх, от който не можете да се отървете.

Билки срещу лош дъх

Как да премахнете лошия дъх само с един трик?

Всичко, което ви трябва е уред за почистване на език. Той не е скъпи и не изисква кой знае какви средства. За неговата употреба не е нужна електроенергия, което го прави още по-добра инвестиция. Стъргалките за език са вашият трик за преборване на лошия дъх. Колкото и невероятно да звучи, това е един чудесен начин да забравите за този проблем с неприятен мирис, който понижава самочувствието ви.

Как да използвате стъргалка или скрапер за език?

Най-напред изберете вашата стъргалка за език. Тези малки уреди се предлагат в различни форми – от пластмаса, неръждаема стомана, медни сплави. Няма кой знае какво значение кой вид ще изберете. Всичко зависи от предпочитанията и бюджета ви. Почистването с всяка една разновидност се случва по един и същи начин.

10 начина да се спасите от сутрешния лош дъх

Започнете движението на стъргалката откъм задната страна на езика. Бръкнете възможно най-назад, докъдето можете, без да предизвиквате рефлекс за гадене. След това притиснете и започнете да движите стъргалката бавно напред. Важно е да не натискате прекалено, защото това може да причини леки увреждания по вкусовите рецептори, разположени по езика.

Ще видите как по повърхността на уреда остават остатъци, които събирате с него. Повторете процедурата няколко пъти, за да почистите добре. Ако правите това почистване редовно и го включите в рутината в грижа за устната кухина, лошият дъх ще остане в миналото.

Как да премахнете лошия дъх, който се дължи на храносмилателни проблеми

Коментирай