Здраве и красота

Изкуствените подсладители крият риск от сърдечни заболявания

Това сочи изследване

08.10.2022г. / 05 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изкуствените подсладители се добавят в редица напитки, любими лакомства, плодови млека, дъвки, паста за зъби, пакетирани зърнени храни и други. Рисковете от тяхната редовна консумация са добре известни, като изследванията я свързват с повишен риск от диабет тип 2, затлъстяване и рак. Според мащабно западно проучване от 2022 година, приемът на изкуствени подсладители е свързан с по-голям риск за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Неща, които се случват в тялото, ако спрете изкуствените подсладители

Скорошно проучване, публикувано в BMJ, което проследява 103 388 възрастни французи, заключава, че изкуствените подсладители не са безопасна алтернатива на захарта и са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пише сайтът draxe.com

За да се установи връзката между сърдечните заболявания и изкуствените подсладители, на участниците са им били дадени въпросници относно тяхното здраве, височина и тегло, начин на живот, статут на тютюнопушене, професионална дейност, брой деца и физическа активност.

Три непоследователни дни на 24-часови диетични записи били взети за всички участници през първите две седмици от проучването, което било използвано като основна оценка. След това записите са правени на всеки шест месеца.

Участниците в изследването са посочили всички храни и напитки, консумирани през деня. През целия период на проследяване участниците са подали двугодишни здравни въпросници.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Средната продължителност на проследяването е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови инцидента. Данните показват, че общият прием на изкуствени подсладители е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

Възрастните с най-висок прием на изкуствени подсладители, консумиращи около 78 милиграма на ден, са имали 9% повишен риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които изобщо не са консумирали тези подсладители.

От всички участници в проучването 37 процента са консумирали редовно поне един вид изкуствен подсладител. Аспартамът е най-често консумираният изкуствен подсладител сред участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

6 вида мед и техните полезни свойства

Повече от половината от възрастните в проучването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни напитки без добавена захар и около 30% са използвали изкуствени подсладители за добавяне към храни и напитки. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки „не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта“.

Свързани статии

Изкуствените подсладители се предлагат на пазара като опция „без захар“, която може да ни помогне, когато искаме да отслабнем, но според изследването няма нищо здравословно в тях, а напротив – могат да са опасни за нашето здраве. Учените смятат, че те допринасят за здравословни проблеми и състояния като главоболие, мигрена, нервност, световъртеж, гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет тип 2 и други.

Кои са едни от най-здравословните заместители на захарта? Това са стевия, мед, кленов сироп, фурми (без добавена захар), Monk fruit на прах.

Коментирай