Здраве и красота

Храни за имунната система

Добавете зехтин към салатата си

18.10.2022г. / 08 24ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Със смяната на сезоните става все по-трудно да овладеем симптомите и появата на настинка и грип. Втурваме се в бясно препускане по аптеките и магазините за хранителни добавки в търсене на най-добрия препарат. А дали това, което търсим не е пред очите ни? Какви са основите на здравето? Всички можем да назовем няколко – пълноценен сън, много вода и прясна, истинска храна! А кои точно продукти можем да изберем, за да подсилим имунната си система? На какво да се спрем, за да сме здрави отвътре? Отговорите на тези въпроси ще намерите в следващите редове! Ето ги и тях:

Боровинки

Тези малки симпатични топчета съдържат в себе си един конкретен флавоноид – антоцианин – антиоксидант, който подпомага имунната система. Проучване, проведено през 2016-а година установи, че флавоноидите играят важна роля за подобряването на защитните сили на респираторната система. В допълнение – хора, чиято диета е богата на тези конкретни вещества, са далеч по-малко склонни към развитие на болести на горните дихателни пътища – в това число и настинки.

Мазни риби

Сьомгата, риба тон, както и други видове мазни риби, съдържащи омега-3 мастни киселини, могат да помогнат в борбата със сезонните болести, тъй като те подпомагат здравето на почти целия организъм. За да се наслаждавате на ползите на тази чудесна храна – хапвайте риба поне 2-3 пъти седмично – за предпочитане – приготвена на пара.

Джинджифил

Ползите на този чудодеен корен доказано включват: облекчение на респираторни проблеми, подобряване на състоянието по време на настинка, увеличаване на капацитета на дихателните пътища – което помага за подобряване на дишането. Освен това той ще ви помогне при проблеми със стомаха и храносмилането и се препоръчва за сваляне на излишните килограми! Добавете няколко парченца от това малко чудо към ароматния си чай, добавете мед и лимон – ето ви еликсир за здраве! Повишете имунитета и настроението си за нула време!

Чесън

Още от древни времена по нашите земи чесънът се е използвал за лекуване на настинка, грип и всякакви респираторни заболявания. Ако не харесвате вкуса му и го намирате за прекалено тежък – можете да си вземете чесън на капсули – бъдете сигурни, че по този начин ще укрепите имунната си система, ще се заредите с антиоксиданти, а пък веществото алицин ще ви подейства като естествен антибиотик!

Бадеми

Свързани статии

Тези ядки са страхотен източник на витамин Е, като също така съдържат и манган, магнезий и фибри. Освен това, ако хапвате една малка шепа на ден (около ¼ ч. ч.), бъдете сигурни, че тя ще е от голяма полза за вашата имунна система.

Кисело мляко

Въпреки че целият свят го нарича „йогурт“, ние знаем, че става въпрос за така познатото ни кисело мляко. Специфичните бактерии, които то съдържа, могат да ни помогнат да укрепим здравето на целия организъм, започвайки от стомаха. Не забравяйте старата максима: „Здравето започва от червата“ – мнозина специалисти са на мнение, че именно пробиотиците и грижата за стомашно-чревния тракт са в основата на нашето здраве и благоденствие! Започнете деня с купичка кисело мляко, гарнирайте с боровинки, банан, мед и орехи – ето ви една лесна и вкусна рецепта за здраве и благоденствие!

Зехтин

Заради своите благотворни действия неслучайно той е наричан „течно злато“! Полезен е за здравето на сърцето – именно той е в основата на средиземноморската диета – за нея се твърди, че тя безспорно е най-добрият начин на хранене! Противовъзпалителните му свойства ще помогнат на имунната ви система да се справи с лошите бактерии и дори да ви защити от хронични заболявания! Добавете вълшебната течност към любимата си салата и се насладете на вкуса и ползите ѝ.

Коментирай