Здраве и красота

Хитринки за по-лесна епилация

Използвайте крем за бръснене, вместо сапун

12.10.2022г. / 15 07ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена иска гладка кожа и перфектно изглеждащи крака. Какво сме склонни да направим по въпроса? Да тренираме повече, да посетим козметик, да прибегнем до лазерна епилация или да опитаме да премахнем нежеланото окосмяване у дома? Всяка една от тези стъпки има своите плюсове и минуси, но може би най-големият недостатък е прекалено голямата сума, която трябва да се отдели. Често пъти това е една малка инвестиция. Ако не можем да отделим конкретната сума, винаги може да прибегнем до епилация у дома. Има ли начин да направим това по-лесно и по-ефикасно? Ще споделим с вас няколко хитринки, които ще ви помогнат! Нетърпеливи ли сте да разберете кои са? Ето ги и тях:

Никога не се бръснете на сухо

Бръсненето на сухо повишава риска от порязвания и кожни раздразнения – ако направите това, ще пропуснете да се възползвате от най-голямото предимство на този начин за обезкосмяване – а именно – ексфолиацията. Ще премахнете мъртвите клетки много по-добре, ако преди това кожата ви е станала по-мека – ето защо за предпочитане е да се бръснете към края на вземането на душ. За да се омекоти кожата, ще са ви нужни поне 10-ина минути, в които топлата вода облива кожата.

Ексфолирайте кожата преди това

Можете да направите това чрез традиционните средства – например с гъба или ексфолиант за тяло. По този начин ще отстраните мъртвите клетки и ножчето ви за бръснене няма да се задръства толкова често – а по този начин то ще е много по-ефективно.

Използвайте по-хладка вода

Ако предпочитате много топла вода докато си вземате душ, малко преди да започнете да се бръснете, леко я охладете. Прекалено горещата вода може да отпусне кожата повече от необходимото и тя да е по-склонна към наранявания.

Използвайте крем за бръснене

Много мъже и жени смятат, че комбинацията от вода и сапун е идеалният лубрикант, който може да послужи за бръснене. Всъщност това може да се отрази на кожата негативно – има вероятност тя да стане по-суха и дори да започне да се лющи. Вместо това използвайте пяна или гел – специално създадени за тази цел. Ако бързате и нямате такива продукти подръка – можете да ги замените с балсам за коса или олио за тяло. Те ще помогнат на бръснача да се плъзга по-леко по кожата. По този начин кожата ви ще остане мека и хидратирана много след като сте я изсушили с кърпа.

Обърнете внимание на посоката на растеж на косъма

За да бъде по-ефективно вашето бръснене – винаги го правете по посока обратна на растежа на космите. Например – ако растежът е надолу към краката – нека бръсненето да е от долу нагоре. Когато бръснете подмишниците си – бръснете по посока на растежа, а след това – на обратно.

Не вярвайте на митовете

Всички сме чували подобни твърдения – че ако бръснем космите, те ще израснат по-здрави. Това не е така – въпреки че те ще изглеждат по-твърди и гъсти, всъщност това е само илюзия. Растежът и гъстотата се определят от вътрешните процеси в тялото, и нямат нищо общо с това, което правим.

Предпазвайте се от слънцето

Използвайте слънцезащита по всяко време на деня – не само когато ще ходите на плаж. След бръснене кожата е много по-чувствителна, а слънчевите лъчи могат да ѝ навредят много повече. Според специалисти, след бръснене трябва да се изчака поне 24 часа, преди да се излагаме на слънце за по-дълги периоди. Препоръчително е нивото на защита да е високо – с фактор 50, не забравяйте да нанасяте отново след къпане във вода или изпотяване.

Коментирай