Здраве и красота

Какво се случва в тялото, когато спите твърде дълго?

Защо прекалено дългото спане е вредно

17.10.2022г. / 11 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънят е много важен за здравето. Той е незаменим начин не просто да си починете, но и да дадете възможност на организма да извърши редица жизненоважни функции, които не могат да се случат в будно състояние. Липсата на сън може да доведе до сериозни здравословни, метаболитни, хормонални, дори психо-емоционални проблеми, затова и в повечето случаи се фокусираме върху безсънието и преборването му.

6 неща, които не трябва да правите точно преди лягане

Но прекалено много сън също не е добре за организма и здравето. Ако спите твърде много, някои странни неща могат да се случат в тялото ви. Препоръчително е сънят да продължава между 7 и 9 часа всяка нощ по едно и също време и по възможност да не бъде прекъсван.

Но какви могат да са отрицателните страни на съня, когато той продължава твърде дълго?

Изследователи, чието проучване е цитирано от healthdigest.com установяват, че прекомерното спане може да доведе до медицински проблеми, включително когнитивни смущения, затруднения в плодовитостта, психични разстройства, възпаления, депресия, главоболие, болки в гърба и кръста, врата, дори повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

3 промени в спалнята за по-добър сън

Според изследователи, цитирани от WebMD, количеството сън за всеки е индивидуално и може да варира, но редовното спане над 9 часа на нощ може значително да навреди на здравето. Добрата хигиена на съня е от голямо значение за цялостното здраве.

Тялото се нуждае от дълбок сън всяка нощ в рамките на 7 до 9 часа максимум, за да възстанови силите, енергията си, както и за да протекат някои жизненоважни функции, случващи се единствено когато тялото е в спящо състояние. Ако не получавате възстановяващ сън всяка нощ, организмът инстинктивно ще се „опита“ да удължи периода на сън, от който се нуждае, за да извърши всички функции. Ако влезете в такъв омагьосан кръг за дълъг период от време или превърнете този стил на спане в рутина, това може да окаже сериозно негативно влияние върху здравето.

Как цветовете в спалнята могат да повлияят на съня?

Има моменти, в които тялото наистина се нуждае от повече сън, но те са по-скоро изключения. Ако сте имали особено стресиращ ден или прекомерно натоварване в работата, проблеми вкъщи, организмът ви може да „поиска“ да спи по-дълго, за да компенсира претоварването и стреса. В други случаи, ако сте имали период на боледуване или борба с някакво заболяване, сънят също може да се удължи, за да може тялото да се пребори с това състояние.

4 неща, които никога да не правите преди лягане

За да практикувате добра хигиена на съня е важно да ограничите кофеина и алкохола, да не консумирате тежки, мазни или захарни храни късно вечер, както и да възприемете някои полезни практики за подобряване и улесняване на заспиването. Такива са медитацията, дълбокото дишане, приглушената светлина, въздържанието от използване на електронни устройства в леглото.

Коментирай