Здраве и красота

От кой витамин се нуждае кожата ни с напредване на възрастта?

Дерматолози съветват

20.10.2022г. / 09 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за здравето и красотата на нашата кожа, винаги се доверяваме на препоръките на дерматолози. С напредването на възрастта кожата ни губи своята еластичност и плътност. Това как старее тя, не се дължи само на гените ни, но и на начина ни на живот и грижа към нея. Ако има нещо, което дерматолозите знаят и ни препоръчват в грижа за кожата с напредването на възрастта, то това е витамин С.

Само се замислете в колко продукти за красота се добавя този мощен антиоксидант. Но не е достатъчно само да нанасяме козметика обогатена с витамин С, като серуми, кремове, маски за лице. Той е основно хранително вещество, а телата ни не го произвеждат сами, така че трябва да си го набавяме чрез храните, които консумираме всеки ден. Защото се грижим за кожата си и отвътре навън.

Как да се преборите с намаляването на колагена в тялото?

Американският дерматолог и асоцииран клиничен професор в Медицинския факултет на Йейлския университет Macrene Alexiades, споделя защо препоръчва за здравето на кожата консумацията на храни, богати на витамин С.

Може да помогне за предпазване на кожата от увреждане

Витамин С е добре известен антиоксидант. Ролята на антиоксидантите е да минимизират или неутрализират оксидативния стрес, който се причинява от натрупване на свободни радикали, смятат учени. Свободните радикали са нестабилни кислородни молекули, които, когато не бъдат контролирани, могат да причинят увреждане на ДНК, което води до отрицателни последици за здравето. От друга страна, витамин С помага за защитата на клетките на кожата срещу увреждането от свободните радикали, обяснява Alexiades.

Това е особено важно за нейното здраве, тъй като кожата е подложена на влиянието на UV лъчите, а прекаленото излагане на тях може да повиши риска от рак на кожата. Ежедневното меню, което е богато на антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване на щетите, причинени от свободните радикали.

6 етерични масла за стресирана кожа с бръчки

Намалява появата на бръчки

Увреждането от свободните радикали не само повишава риска от рак на кожата, но то се свързва и с нейното стареене – поява на петна, бръчки, загуба на колаген, споделят специалисти от клиника в Кливланд. UV радиацията е ключов фактор за фотостареенето, според статия от 2020 г. в Current Dermatology Reports.

Фотостареенето, известно още като външно стареене, включва преждевременни промени в кожата, причинени от хронично излагане на слънце. Характерните особености на фотостареенето обикновено включват загуба на еластичност на кожата и бръчки.

„Като антиоксидант, витамин С е един от най-добрите витамини за старееща кожа и може да бъде ключът към поддържането на гладък и равномерен тен.“, добавя Alexiades. Не бива да забравяме, че този витамин спомага и в синтеза на колаген, който кожата ни губи с течение на времето., Свободните радикали също могат да ускорят загубата на колаген, но антиоксидантите намаляват този риск.

5 маски за лице за есенна грижа за кожата

Подпомага заздравяването на рани

Още една причина витамин С да е толкова важен за кожното здраве е, че той участва във всички фази на заздравяването на рани, според изследване от 2013 г. в British Journal of Community Nursing, тъй като спомага за синтеза на колаген. Колагенът е вид структурен протеин, открит в кожната тъкан. Неговото синтезиране помага за стимулиране на растежа на нова тъкан, което е част от начина, по който раните се лекуват.

Свързани статии

Поддържа кожата през всички сезони

Кожата ни се нуждае от витамин С през цялата година. През по-топлите месеци може да предпази кожата ни от слънчевото увреждане, докато през по-студените месеци може да осигури хидратация и да я озари, споделя Alexiades.

Дефицитът на витамин С може също да влоши кожни заболявания като атопичен дерматит, известен още като екзема, според изследване от 2018 г. в Frontiers in Physiology.

Консумацията на плодове и зеленчуци е един от най-добрите начини да си набавим този така важен витамин.

Коментирай
Свободно време