Здраве и красота

Витамини и минерали срещу стрес

За повече здраве

24.10.2022г. / 15 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е част от живота на всеки от нас. Справянето с тревожността, напрежението, депресивните настроения е от съществено значение, ако искаме да поддържаме добро физическо и психическо здраве. Оказва се, някои витамини и минерали могат да помогнат за справяне със стреса, особено ако се комбинират с навици за здравословен начин на живот като спорт, здравословно хранене, хобита и други.

Кои са тези важни хранителни елементи? Вижте ги в следващите редове.

Витамини от групата В

Витамините от група B като B6 и B12 могат да помогнат за облекчаване на стреса, подобряване на когнитивната функция и намаляване на чувството на депресия и тревожност, сочат изследвания. Проучване на учени от Оксфорд установи, че балансираните нива на В12 подпомагат здравето на мозъка.

Витамините от група В подобряват мозъчната функция, енергийните нива и клетъчния метаболизъм, сърдечната функция, синтеза на червени кръвни клетки и други. Кои храни са особено богати на витамини от група В може да видите тук.

6 витамина и минерала при високо кръвно налягане

Витамин С

Витамин С ни е необходим не само за синтеза на колаген и силен имунитет,, но той може да помогне в баланса на нивата на кортизола, показват проучвания. Кортизолът е хормон на стреса, който се повишава в ситуации на напрежение. В резултат можем да се чувстваме уморени, да имаме главоболие, високо кръвно. В дългосрочен план, високите стойности на хормона водят до натрупване на излишни мазнини.

Още ползи от приема на витамин С чрез хранителни добавки или храни, които го съдържат, са подпомагане растежа, развитието и възстановяването на телесните тъкани, по-добро усвояване на желязото от храните, баланс на кръвното налягане и други.

От кой витамин се нуждае кожата ни с напредване на възрастта?

Витамин D

Витамин D е от съществено значение за усвояването на калция, фосфора и поддържането на функциите на имунната система. Но също така е от голямо значение за растежа и развитието на зъбите и костите. Западно проучване от 2020 г. установява, че витамин D влияе върху намаляването на стреса и помага за подобряване на настроението.

Още ползи от витамина за здравето включват намаляване на риска от ревматоиден артрит, диабет тип 2 и сърдечни заболявания, укрепване на имунитета, помага при отслабването и в контрола на кръвното налягане и други.

Магнезий

Магнезият е ключов минерал за подобряване здравето на мозъка и намаляване на стреса и тревожността. Западни проучвания върху магнезия и централната нервна система карат изследователите да вярват, че дефицитът му може да бъде свързан с повишени нива на стрес. Тук може да видите кои храни са особено богати на магнезий. Допълнителни ползи за здравето от магнезия включват повече енергия за спорт, намален риск от мускулни крампи, контрол на кръвната захар, намаляване на риска от мигрена, по-качествен сън и други.

Свързани статии

L-теанин

Въпреки че L-теанинът е аминокиселина, която се съдържа в големи количества в зеления и черния чай и в някои гъби, известно е, че тя може да помогне за намаляване на стреса, депресията и проблемите със съня.

Западно проучване от 2019 г., относно въздействието на L-теанина върху свързаните със стреса симптоми и когнитивните функции при възрастни, установява, че по-високият прием на тази аминокиселина помага да се чувстваме по-добре, особено в ситуации на напрежение.

Още ползи за здравето от аминокиселината включват подпомагане загубата на килограми, контрол на кръвното налягане, подобряване на когнитивната функция и други.

Коментирай