Здраве и красота

Как да намалите секрецията на себум

Лесни начини да намалите омазняването на кожата

24.10.2022г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е едно от най-честите кожни възпалителни заболявания, които засягат хора в различни възрасти. Според Американската академия по дерматология, цитирана от healthdigest.com, една от водещите причини за поява на акне и трудното му лечение е вътрешната секреция на излишни количества себум.

6 начина да предотвратите появата на черни точки

Този проблем може да възникне във всяка възраст, въпреки че обикновено се свързва с юношеството. Акнето може да засегне както тийнейджъри, така и възрастни, като жените в зряла възраст са по-склонни да имат акне от мъжете заради хормоналните колебания, внасящи допълнителна трудност в откриването и овладяването на този проблем.

Дисбалансът в производството на себум от мастните жлези се обяснява с хормонални проблеми, неправилно хранене, богато на наситени мазнини и въглехидрати, недобра грижа за кожата, липса на достатъчно качествено почистване и хидратация. Това прави контрола на себума доста сложна задача, тъй като проблемът в повечето случаи е многокомпонентен.

Диета срещу запушени пори и мазна кожа

Ако се чудите дали кожата ви произвежда излишен себум, един от красноречивите признаци е лъщенето, видимо мазната кожа и разширените пори.

По-често акнето се появява именно при мазна кожа, където условията за размножаване и разрастване на бактериалното натрупване са големи. При сухата кожа възникването на акне е по-малко вероятно, въпреки че не е напълно изключено. Сухата кожа също се бори с дисбаланс в секрецията на себум, като при нея неговото производство е намалено. Това води до лющене, сърбеж, усещане за опъване на кожата.

И в двата варианта – твърде много и прекалено малко себум, кожата страда. Златната среда е много важна, за да бъде кожата здрава, балансирана и с добра текстура.

7 съвета против запушени пори

Как да контролирате секрецията на себум?

Ако имате свръхпроизводство на себум, можете да контролирате това с помощта на някои промени в начина на живот и грижа за кожата, които са първата стъпка към намаляване на омазняването и лъщенето.

Свързани статии

Според проучване от 2016 година, публикувано в Advances in Dermatology and Allergology, цитирано от healthdigest.com, млечните продукти и храните с висок гликемичен индекс са сред най-изявените активатори на свръхактивност на мастните жлези. Редовната изобилна консумация на тези храни предизвиква повишена секреция на себум, последвана от хронично омазняване на кожата, запушване на порите и създаване на условия за акне.

Страхотен домашен серум за мазна кожа, склонна към акне

Една от първите и най-здравословни стъпки е да преминете към диета, изпълнена с фибри, зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и протеини. Всички те забавят производството на себум и балансират състоянието на кожата.

Стресът е друг много важен фактор за секрецията на себум. Колкото повече стрес се натрупва в тялото, толкова по-дълго хормоните на стреса остават високи. Те от своя страна предизвикват повишена секреция на мастните жлези. Справянето със стреса е едно от решенията за здрава и балансирана кожа. Опитвайте се да се преборите със стреса на ежедневна база, като се разхождате, спортувате, прекарвате време с приятели и сред природата, медитирате, дишате дълбоко или просто се занимавате с любимите си хобита.

Домашни средства срещу мазна кожа

Коментирай
Здраве и красота