Здраве и красота

Как да се отървете от мазнините в долната част на корема

Кои са ефективните подходи за намаляване на коремните мазнини

01.11.2022г. / 12 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коремните мазнини са едни от най-упоритите и трудни за изгаряне. Всеки мечтае за плосък красив корем с изразени мускули, но постигането изобщо не е лесна задача. Много хора се фокусират предимно върху коремните преси, смятайки, че това е единственият начин да постигнат целта си. Всъщност, нещата стоят по много по-сложен начин, особено що се отнася до долната част на корема, която е и най-трудна за извайване.

Може ли да стопите коремните мазнини без упражнения?

И въпреки че мазнините в долната част на корема са изключително упорити и трудни за сваляне, това не е невъзможно. Тялото на всеки човек разпределя мазнините по различен начин и това е една от причините едни да трупат мазнини на едно място, а други на друго. Едно е общовалидно – за да премахнете коремните мазнини е нужно преди всичко да редуцирате мазнините навсякъде по тялото. Това означава най-просто казано, че трябва да отслабнете. Само с коремни преси нещата няма да се случат.

За да редуцирате мазнините в тялото, преди всичко е важно да преминете към здравословен режим на хранене без излишни калории. Златното правило за топене на мазнините е наличието на калориен дефицит. Но упражненията и тренировките са неизменна част от процеса. Те ускоряват метаболизма и спомагат за стягането на мускулатурата, а колкото по-разработена и стегната е тя, толкова по-бързо и качествено се топят мазнините.

6 упражнения за плосък корем вкъщи

Здравословната диета за топене на мазнините е добре да включва повече протеини и фибри, и по-малко наситени мазнини и въглехидрати. Въглехидратите трябва да са сведени предимно до такива, чиито източници са натурални – плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, варива. Рафинираните и добавените захари е добре да бъдат изключени от менюто.

Има и упражнения, които ще ви помогнат да ускорите процеса и да се съсредоточите върху зоната в долната част на корема, където мазнините са най-упорити.

Упоритото трениране само на коремните мускули и фокусирането върху коремните преси няма да помогне. Цялостната загуба на телесни мазнини е от съществено значение за извайването на корема и премахването на упоритите тлъстини в долната му част.

3 упражнения за страничната част на корема

Някои упражнения, които са насочени към подобряване на силата и устойчивостта на ядрото се свързват с качествено редуциране на коремните мазнини. Те укрепват мускулатурата и помагат да намалите теглото.

Това са високоинтензивните интервални тренировки или HIIT тренировките. При тях се включват кратки, но много интензивни интервали на работа на мускула, последвани от още по-кратка почивка или активно възстановяване. HIIT съчетават силови и кардиотренировки, чиято цел е едновременно да се ускори сърдечният ритъм и същевременно да се работи целенасочено за различни мускулни групи.

Упражнения за корем, различни от коремни преси

Проучвания, цитирани от healthdigest.com установяват, че HIIT е ефективен метод за намаляване на общото количество мазнини в тялото, а наред с тях и тези по коремната стена. Високоинтензивните интервални тренировки са много подходящи за облекчаване на метаболитния синдром, свързан с повишено натрупване на коремни мазнини. С тяхна помощ за по-кратко време изгаряте повече калории и мазнини, благодарение на съчетанието от повишена сърдечна честота и силово натоварване.

Коментирай