Здраве и красота

Билки за силен имунитет

Можете да добавите сироп от бъз към сутрешното си смути

26.10.2022г. / 15 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става въпрос за нашето здраве, ние сме готови на всичко. Както гласи една стара поговорка: „Ако не забелязваш здравето си, значи най-вероятно го имаш“ – или казано по друг начин – ако нещо не е наред с тялото ни, ние веднага го забелязваме. Знаем как това се отразява на деня ни, на работния ни ритъм – дори на качеството ни на живот.

Най-добрият лек е превенцията – особено в месеците на есента и зимата. И преди да сме хукнали отново към аптеката за поредната добавка за имунитет, препоръчана ни от приятели или познати, може би най-доброто за нас се намира в природата. А именно – билките. Тези полезни растения, на които се базира част от съвременната фармацевтика, могат да ни бъдат от голяма полза за подобряването на защитните сили на организма ни. Кои билки могат да окажат благоприятно въздействие върху имунната система? Ето и кратък списък на някои от тях.

Мед и пчелни продукти

Медът е един от най-полезните естествени продукти, които природата е създала. Той е богат на витамини, минерали и микроелементи, сред които – магнезий, фосфор, сяра, калий, натрий, желязо, калций и др. Ако искате да сте здрави и силни, консумирайте го заедно с любимия си билков чай – топъл, но не горещ (прекалено високата температура може да намали качествата на меда). Друг вариант е да си направите лимонада – просто изцедете сока на един лимон и добавете 2 ч. л. мед. Можете да се наслаждавате на полезните свойства и на другите пчелни продукти – пчелно млечице, пчелен восък, клеева тинктура и др.

Етерични масла, които помагат при синузит и хрема

Джинджифил

Въпреки че не е точно билка, този ценен продукт ще ви е от полза, ако искате да подсилите имунната система и да облекчите работата на дихателните пътища. Можете да си направите чай от ароматния корен, като просто нарежете няколко парченца и ги залеете с гореща вода. Пийте ароматната напитка сутрин на гладно или пък вечер. Освен против настинки, тази запарка ще подобри работата на храносмилателната ви система и ще облекчи проблемите ви със стомаха. Неговият детоксикиращ ефект ще ви помогне за извеждането на излишните течности от организма, за понижаването нивата на холестерола и дори за повишаването на либидото.

Чайове при болки в гърлото

Черен бъз

Ползите на черния бъз са известни от векове – това го прави ценен помощник в борбата за по-добро здраве и основна съставка в сиропите за кашлица. Той съдържа витамини, минерали, макроелементи и биофлавоноиди, калций, цинк и селен. Антиоксидантните му свойства помагат за превенцията на увреждане и подпомагане работата на клетките. Мощните му имуностимулиращи свойства пък ще ви осигурят защита срещу бактерии и инфекции. Консумацията му е особено полезна, ако страдате от ниски нива на желязо. Подходящ е за употреба както от деца, така и от възрастни. Сиропът от бъз можете да използвате като заместител на захар и да го добавяте към смутита, десерти и закуски.

5 ползи за здравето от чая от копър

Ехинацея

Вероятно сте чували за нея главно като съставка в сиропите за кашлица – всъщност тази билка е от рода на маргаритките и произхожда от Северна Америка. В състава ѝ влизат много полезни вещества за организма – антиоксиданти, флавоноиди, магнезий, йод, селен, както и витамините А, C и Е. Ползите от приема ѝ са значителни – тя е мощен имуностимулатор, действа противовирусно, спомага на оздравителния процес по време на настинка. Освен това тя може да бъде използвана и за превенция на грипни състояния. Ехинацеята предпазва от артрит и ревматизъм и помага при синузит, болки в ставите и мускулите, както и при кожни възпаления.

13 билки и подправки при настинки и грип

Розмарин

Въпреки че сме свикнали да мислим за него като за подправка, розмаринът е ценна билка, която може да ви помогне за подобряването на общото здравословно състояние. Как? Манганът, съдържащ се в него играе важна роля като антиоксидант в тялото, а пък желязото помага за регулирането на кръвното налягане. Етеричното масло от розмарин пък може да подобри мозъчната функция, да стимулира растежа на косата, да подобри кръвообращението и дори да облекчи стреса.

Как да облекчите главоболието с розмарин?

Внимание: статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар.

Коментирай