Здраве и красота

Диета според кръвната група

Определете кои храни са подходящи за вас, според този режим на хранене

26.10.2022г. / 14 07ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за идеално тегло и диети – всяка една от нас има какво да каже по въпроса – именно защото всеки организъм е различен и за него трябва индивидуален подход. Често пъти откриваме това, което ни действа добре по метода проба-грешка. Но има ли все пак диета, която е подходяща за всеки? На практика всяка една претендира да е такава, но за съжаление установяваме, че това не е точно така. На помощ тогава идва природата – тя е и основното вдъхновение за човека, измислил тази диета – натуропатът Питър Д’Адамо. В какво се състои тя? Той твърди, че храната, която консумираме, взаимодейства по химичен път с нашия тип кръвна група и че ако спазваме хранене, съобразено с нея, ние ще преработваме храната много по-лесно.

И така – какви храни трябва да приемаме според кръвната група? Ето и пълния списък тук:

Ако имате кръвна група 0

Наричана групата на ловците. Ако сте носители на тази кръвна група, за вас е препоръчително да консумирате храни, богати на протеини и по-специално – пуешко, риба и зеленчуци. Трябва да сте по-внимателни със семената, бобовите култури и млечните изделия – тях можете да консумирате, но в по-малки количества. Според създателя на този режим, хора с такава кръвна група трябва да помислят за приемането на определени хранителни добавки, които са свързани със здравето на стомаха, тъй като те са предразположени към проблеми в тази област.

Храни за имунната система

Ако имате кръвна група А

Това е кръвната група на земеделците. За хора като вас се препоръчва да спрете консумирането на месо. Диетата ви трябва да бъде базирана на плодове и зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни. За предпочитане е те да бъдат пресни или с органичен произход, тъй като според д-р Д’Адамо такива хора имат прекалено чувствителна имунна система.

6 трика, с които ще изгорим повече мазнини

Ако сте носители на кръвна група В

Наричана още групата на номадите – за вас се препоръчва да избягвате консумацията на царевица, пшеница, елда, леща, домати, фъстъци, сусам. Пилешкото месо също не е препоръчително. Вместо това е добре да хапвате зеленчуци със зелен цвят, яйца, определени меса, както и нискомаслени млечни изделия.

Диета при проблемна кожа

Ако АВ е вашата кръвна група

Тази група е наречена „енигма“, ето и кои са храните, на които трябва да наблегнете: тофу, морски дарове, млечни изделия, както и зелени зеленчуци. Според създателя на този режим, хора с такава кръвна група имат ниски нива на стомашна киселина. Ето защо, за предпочитане е те да избягват употребата на кофеин, алкохол, сушени или пушени месни деликатеси, както и меса от консерва.

Най-добрите по време на менопауза

Както всеки друг хранителен режим, така и този трябва да е съобразен с вашето здравословно състояние. Ако имате заболявания, препоръчително е преди да започнете определена диета, първо да се консултирате с вашия лекуващ лекар. Имайте предвид, че премахването на цели групи храни може да се отрази на здравословното ви състояние.

Диетата според кръвната група не насърчава консумирането на преработени храни и прости въглехидрати. Понякога това може да е достатъчно, за да свалите определено количество излишни килограми. Не забравяйте и че един от най-важните фактори за намаляване на теглото си остава калорийната рестрикция – или казано по друг начин – да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате.

Коментирай
Свободно време