Здраве и красота

11 храни и напитки, топящи килограми

Добавете ги към менюто си

08.11.2022г. / 16 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да свалим излишни килограми, можем да допуснем редица грешки с храненето. Грешно комбиниране на храни, консумация на по-големи количества, грешен избор на продукти. Това, което обикновено ни проваля са оскъдните диети, от които сме постоянно гладни. Затова са ни необходими храни и напитки, които засищат, правят ни по-енергични и спомагат за процеса на топене на мазнините. Вижте 11 храни, които са чудесни за тази цел.

1. Кисело мляко

Натуралното кисело мляко има почти два пъти повече протеин от другите кисели млека. Осигурява ни ситост, полезни бактерии за храносмилателната система. Докато организмът ни преработва протеините, той гори повече калории, за разлика от преработването на въглехидратите. Важно е обаче на дневна база да не прекаляваме с киселото мляко, тъй като лактозата в него омазнява тялото.

10 причини да консумирате по-често лук

2. Киноа

Това е една от най-полезните храни за здравето и чудесна добавка към здравословното меню за топене на излишни килограми. Богата е на фибри, протеини, желязо, цинк, селен и витамин Е. Киноата се готви бързо и лесно, подходяща е за основни ястия, салати и други.

3. Грейпфрут

Знаем, че плодовете са важна част от здравословното ни меню. Въпреки това с консумацията на някои от тях не бива да прекаляваме. От друга страна, грейпфрутите са едни от най-полезните за топенето на излишните килограми. Освен това са богати на фибри, подсилват имунитета и спомагат за детокса на тялото.

6 храни, които предизвикват безсъние

4. Круши и ябълки

Крушите и ябълките също са с високо съдържание на вода, както динята и пъпешът. Спомагат за поддържане баланса на кръвната захар и са богати на фибри, които подобряват храносмилането, а добрата перисталтика също е важна за отслабването.

5. Сладки картофи

Картофите не са забранени, когато искаме да сваляме килограми, важно е обаче да ги консумираме за обяд, а не за вечеря. Сладките картофи определено са по-добрия избор за диета в сравнение с обикновените. Консумацията им ни осигурява ситост, имат по-малко калории и добри количества калий, бета-каротин, витамин С и фибри.

Кои храни и напитки подсилват имунитета по време на настинка и грип

6. Ядки

Ядките са отлично средство за ограничаване на глада между храненията, когато налице е такъв. Те са с високо съдържание на протеини, фибри и полезни за сърцето мазнини. Проучванията показват, че ядките могат да насърчат загуба на тегло и да подобрят нивата на холестерола, когато се консумират умерено. Консумирайте ги без добавени сол и овкусители.

7. Риба

Един от най-добрите източници на протеин за отслабване е рибата. Консумацията ѝ ни осигурява омега-3 мастни киселини, за които е известно, че намаляват риска от сърдечни заболявания и възпаления в тялото.

Диета според кръвната група

8. Боб

Бобът е чудесен източник на протеини и фибри. Хапвайки от него в малки количества, ние се чувстваме по-сити, освен това има и малко калории и мазнини. В дните, в които не ви се консумира риба или месо, не пропускайте да си приготвите боб.

Свързани статии

9. Канела

Някои западни проучвания показват, че канелата може да има стабилизиращ ефект върху нивата на кръвната захар. Това може да намали апетита ни. Също така е доказано, че осигурява енергия и подобрява настроението ни. Можем да я добавяме към мляко, кафе, смути, здравословни десерти.

10. Люти чушки

Лютите чушки съдържат веществото капсаицин, за което е известно, че спомага за подобряване на метаболизма, а при някои хора дори може да намали апетита.

11. Зелен чай

Зеленият чай е супернапитката, от която се нуждаем за добро здраве, тънка талия и енергия. Той съдържа катехини, вид фитохимикал, за който е известно, че подобрява метаболизма.

Коментирай